Какво не сте знаели за тъмнозеления зеленчук с противоракови свойства, как да си го приготвите и каква е връзката му с Джеймс Бонд

1. Броколите идват от Средиземноморието, по-точно Италия. Те са познати на човечеството още от епохата на древните римляни, около VI в. пр.н.е.

2. Броколите са член на семейството на зелето. Името им произлиза от италианската дума broccolo, с която се обозначава цъфтящото връх на зелка.

3. Броколите са с много високо съдържание на витамин С. Една чаша нарязани броколи е еквивалентна на чаша портокали.

4. Броколите съдържат и достатъчно витамин А, който е от изключително значение за зрението и помага в борбата с раковите клетки.

5. Броколите са с високо съдържание на фибри, които са от огромно значение за правилното фукнциониране на човешкия организъм.

6. Томас Джеферсън, един от бащите основатели на САЩ, е бил голям почитател на броколите и през май 1767 г. става първият, който внася семена и засажда вкусния зеленчук.

7. Броколите съдържат кемпферол. Той е с противовъзпалително действие, помага в борбата срещу рака и при сърдечносъдови заболявания и диабет.  

8. Калифорния, позната като "Златния щат", произвежда 90% от броколите в САЩ. Някои медии предлагат да бъде преименувана в "Щата на броколите".  

9. Броколи играят ключова роля и във филмите за Джеймс Бонд - но не както спанака за Попай моряка, а с наименованието си. Продуцент на култовата поредица е Албърт Броколи, нюйоркчанин от италиански произход, а днес тежката дума кой да бъде следващия агент 007 има дъщеря му Барбара Броколи. (Според най-новите клюки Даниел Крейг се завръща за четвърти път в ролята, след като фаворитът за негов приемник Том Хидълстън й се сторил "твърде спретнат и недостатъчно грубоват"). 

Виж още: Кой ще е следващият Джеймс Бонд? Вижте залозите

10. Китай произвежда над 8 млн. тона от вкусното броколи, а според данни на американското министерство на земеделието САЩ са третият най-голям производител в света. У нас внасяме броколи от Испания.

11. Броколите обикновено се приготвят на пара или се бланшират, но могат да се консумират и сурови. Може да си направите крем-супа, пица, омлет или киш със сирена, а още рецепти с броколи и информация за полезните им свойства ще намерите в Kulinaria.bg.

Източник: По материали от foodpanda и Kulinaria.bg