Според издателя фюрерът е попаднал в детската книжка по недоглеждане

Холандска книжарска верига бе принудена да се извини на потребителите си, след като шокирани родители открили в детска книжка за оцветяване изображение на Адолф Хитлер. Тиражът е изтеглен от магазините на веригата.

На пръв поглед книжката, изградена на принципа "оцветяване по номера", изглежда като всяка друга, която може да се открие по лавиците на магазините. Само че на една от страниците има изображение на Хитлер, облечен в кафява униформа, със свастика на ръката и вдигнал ръка за ноторноизвестния поздрав "Зиг хайл!". На заден план се вижда земното кълбо.

Разгневен родител разпространил изображението чрез "Фейсбук" и това принуди веригата Kruidvat да се извини на потребителите и да изтегли книжката.

Издателите Trifora, които имат седалище в Белгия, окачествиха случая като "злощастно стечение на обстоятелства" и обясни, че проверяват съдържанието на преводните книги за деца, но не в книжките за оцветяване.

"Вероятно е трябвало да го правим, но това не се е случило - коментира говорител на Trifora. - Подозрението ми е, че човекът, който е правил книжката за оцветяване, е извадил от някой рафт книга с известни личности и е избрал няколко, в това число и Хитлер. Възможно е дори да не го е разпознал."

Източник: dutchnews.nl