39 общински съветници гласуваха против искането на гражданите, 10 бяха "за", а трима се въздържаха

След близо 2 часа дебати Столичният общински съвет отхвърли референдума срещу строителството в "Младост". 39 общински съветници гласуваха против искането на гражданите, 10 бяха "за", а трима се въздържаха. 

"Всички сме съгласни, че не трябва да се строи в зелени площи и между блоковете. С гражданите на "Младост" имам обща цел - между блокове и детските площадки да не строи и това трябва да стане по законов начин", коментира преди гласуването столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Първият въпрос няма да спре строителството, това трябва да е ясно за хората. Когато те искат референдум, имат предвид, че строителството ще спре. Помислете върху това, когато взимате решение", посочи тя пред общинските съветници.

Виж още: Мораториумът на строителството в "Младост" би струвал поне 15 млн. лв.

В края на март двете ресорни комисии към СОС също отхвърлиха допитването заради незаконосъобразност на въпросите.

Искането за референдум стигна до общинския съвет, след като дирекция се произнесе, че в подписката, инициирана от комитета "За зелен Младост", не са се подписали 10% от жителите на района, поради което допитването не стана задължително, а се наложи да бъде разгледано от общинарите.

Жителите на района настояваха за референдум, който да въведе забрана за строителството, докато не се изработи нов устройствен план на "Младост". 14 хил. души от квартала се подписаха в подкрепа на искането, но според ГРАО валидни са малко над 8800 от тях.

Искането за местен референдум в район "Младост" съдържа два въпроса:

1. Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2. Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район "Младост" на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?

Виж още: Make "Младост" great again!

След заседанието кметът на района Десислава Иванчева настоя, че референдум рано или късно в "Младост" ще има. Тя допълни, че вече са започнали работа по организацията на ново допитване. 

Общинският съветник Симеон Славчев, който е зам.-председател на комисията но инженерна инфраструктура, пък пое ангажимент, че Столичният общински съвет ще инициира нов референдум в "Младост" до края на годината, но така, че да няма противоречия със закона.

Дебатите в зала бяха съпроводени с протест и контрапротест пред сградата на общината. До протеста за референдума се проведе и контрапротест против провеждането на референдум.

Източник: в. "Сега", Mediapool