Според главния архитект на София Здравко Здравков не може да става дума за презастрояване на "Младост", когато застроената площ там е 23% при 66% в центъра на Париж

При мораториум на строителството в "Младост" ще завалят искове към Столична община за около 15 млн. лв. Това каза главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, цитиран от агенция "Фокус". 

Референдумът за застрояването на район "Младост" беше основната тема на съвместно заседание на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика към Столична община и Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори.

"Чл. 15 в Закона за устройство на територията казва, че урегулирани един път, поземлени имоти могат да се урегулират само по желание на собственика. Тези имоти ще ни доведат до редица искове в момента, подготвени към Столична община за около 15 млн. лв. Тези искове ще валят към Столична община", заяви арх. Здравков. 

Когато ние поемаме тези ангажименти, да знаем, че те ще ни струват много пари, заяви Здравков и добави, че в утрешния ден някой трябва да плаща т.нар. "масраф".

По думите му в "Младост" процентът на застрояване е 23, в район "Дружба" - 18%, в центъра на София - 45%, а в центъра на Париж - 66%. "За какво презастрояване говорим", коментира главният архитект.

Здравков отбеляза, че подробните устройствени планове имат своите недостатъци, но призова да се намерят конкретните проблеми в плановете - да се дефинират имотите, които са под прозорците на хората, за да може да се работи по тях. 

По време на дебата общинският съветник Стефан Марков от Реформаторски блок заяви, че ако се наложи мораториум на строителството в "Младост", ще са необходими 320 млн.лв., за да се обезщетят исковете на хората и попита откъде ще дойдат тези средства. 

Той попита още дали кметът на район "Младост" Десислава Иванчева ще вдигне данъците на хората, за да може да се набавят тези пари.

Източник: Агенция "Фокус"