Лидерът на ДОСТ заяви, че Валери Симеонов е имал късмет, че са се разминали в студиото на Нова телевизия, защото "едно е да се закачаш с 80-годишна бабичка, друго е да се срещнем като мъже"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан ще съди България в съда по правата на човека в Страсбург заради блокирането на границата преди изборите с цел недопускане на турски изселници да се върнат и да гласуват. Това обяви самият Местан пред Нова телевизия, малко след като там бе съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов.

Именно ОП блокираха два пъти границата, за да спрат автобусите с турските изселници преди изборите.

"Валери Симеонов имаше късмет, че се разминахме, защото едно е да се закачаш с 80-годишна бабичка, друго е да се срещнем като мъже", каза Местан. 

Според него, ДОСТ е обект на "добре планиран сценарий да ѝ бъде изграден образа на врага", както и да не бъде допусната в 44-тото Народно събрание.

"Искаме касиране на изборите, тъй като бяха извършени престъпления против политическите права на гражданите. Нарушени са две права - правото им на свободно влизане в родината и правото на глас", обясни Местан. 

Той посочи текст от Конституцията, според който се наказва с лишаване от свобода онзи, който отнема права на хората, с от 1 до 3 г. А пък, който ръководи и организира група с тази цел, се наказва с лишаване от свобода от 8 години. Местан обаче не отговор на въпроса дали визира Валери Симеонов в случая. 

Лидерът на ДОСТ обаче поиска незабавно да бъде снет имунитетът на всички, които са присъствали на границата и са спирали турските автобуси и обяви, че ще съди държавата в Страсбург, тъй като е станала съучастник и не е реагирала.

Като съучастник в процесите по спиране на ДОСТ, Местан посочи и ЦИК, която била взела незаконно решение" да кара гласуващите изселници да си пишат собственоръчно трите имена.

Места заяви още, че ще сезира за нарушенията ЕС и НАТО, тъй като е нарушена основната ценност - свободата и толерантността. 

"Това, което видяхме на границата, напомня на действията на нацистите срещу евреите по време на Втората световна война и трагичните картини от май 1989 година по време на Възродителния процес. Разликата е в посоката. Това е грозно петно върху образа на България и ще сезираме абсолютно всички международни организации, включително ЕС и НАТО, ще сезираме всички посланици на страни-членки на ЕС", каза Местан.

Той не даде обяснение защо турски министър агитирал за ДОСТ по време на кампанията, но беше категоричен, че много пъти и други министър-председатели са агитирали за други партии на предишни избори, но това не е коментирано. "Видяхте ли ме да се прегръщам с избирател, който е загърнат с турското време", попита той.

Местан каза още, че са "нелепости", че самият Ердоган е финансирал ДОСТ и партията ще направи коректен отчет пред Сметната палата. Общото между ДОСТ и Ердоган Местан определи като "митове", защото, по думите му, се готви управление, което иска да изкара България от НАТО, а това било поискано от руския генерал Решетников при среща с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Източник: Нова телевизия