Елена Удря бе обвинена, че е използвала популярността на известния боксьор и световния шампион Лучиян Буте, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства

Съдът в Букурещ осъди на 6 години затвор бившият министър на регионалното развитие и туризма Елена Удря по обвинения в злоупотреба със служебно положение и вземане на подкупи, съобщава Ройтерс. 

Според прокурорите през 2011 г. е бил сключен договор между Министерство на туризма и фирма на тогавашния шеф на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа. 

Обект на договора е била рекламата на Румъния по време на официални прояви с участието на известния боксьор и световния шампион Лучиян Буте. Прокурорите твърдят, че Удря е използвала популярността на Буте, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства.

Елена Удря беше и политически съюзник на бившия президент Траян Бъсеску. Тя беше министър от 2008 до 2012 г. В края на 2014-та година се кандидатира на президентските избори, но не стигна до балотаж.

Самата Удря отрича обвиненията.

След тази присъда, Европейската комисия, която държи румънската съдебна система под специално наблюдение, поздрави прокурори и магистрати за предприетите мерки срещу лицето на високо равнище.

Източник: Ройтерс