Администрацията на новия американски президент прекрати инициативи за запазване на околната среда, лансирани от предшественика му, с идеята екологията да не пречи на икономиката

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която на практика зачерква всички усилия на Обама относно борбата с климатичните промени, съобщи Би Би Си.

Тръмп заяви, че с това си действие ще "сложи край на регулациите, които отнемат работни места".

Администрацията на американския президент трябва да отмени Плана за климатични действия и други екологични инициативи, лансиран от Барак Обама, като по този начин ще се помогне добива на петрол, газ и въглища. 

От Белия дом аргументират действията си с растеж на икономиката, като по негови думи така в следващите 7 години заплатите на работниците трябва да се вдигнат с 30 млрд. долара, бюджетните приходи ще нарастнат, а с това ще може да се стартират ремонти на пътища, училища, мостове и обществена инфраструктура и да намалим сметките на ток и отопление, се казва в съобщението на Белия дом.

Виж още: Тръмп се зарече да "убие" климатичните споразумения

Заповедта за енергийна независимост, подписана от Тръмп, прекъсва 12 мерки за климата, взети от Обама. Документът изчиства пътя на изкопаемите горива, като бизнесът в САЩ приветства това решение. 

В изявлението на Белия дом се добавя, че новата администрация ще освободи САЩ от зависимостта от вносен петрол и "има намерение да поддържа технологиите за "чисти въглища" и да възроди американската въгледобивна индустрия, която страда прекалено дълго".

Еколозите обаче са недоволни. Към момента мнозинството на учените защитават тезата, че изгарянето на въглища, петрол и газ е сред водещите фактори за глобалните промени на климата, включително за повишаване на морското равнище и зачестяващи силни бури и крайности във времето. 

На сенатско изслушване през седмицата Скот Прюит, кандидатът на Тръмп за Агенцията за защита на околната среда, изрази съмнение в научните данни зад тезата за климатични промени и каза, че регулациите на институцията не бива да пречат на икономическото развитие.

Решението на Тръмп бе посрещнато с протести, като 200 души излязоха да изразят недоволството си пред Белия дом.

Източник: Би Би Си