Звучи утопично, но такъв проект вече се изгражда в пражкия квартал Карлин

Знаете ли кой е най-популярният туристически обект на Прага? Карловият мост, разбира се. В чешката столица има и други забележителни сгради - всеки, който е бил там, е виждал прочутата "Пееща къща" на Франк Гери.

Окава се, че в скоро време ще посещаваме Прага не само заради запазеното готическо и сецесионово наследство, а и заради един любопитен футуристичен проект на име Main Point Pankrác.

Това ще е първата в света сграда, която поглъща смог и пречиства въздуха. Тя ще е заобиколена от парк със стотици дървета.

Комплексът ще се състои от пет части, обединени в два центъра със стъклени панорамни асансьори. Очаква се да бъде пуснат в експлоатация през 2018 г.

Уникалността на офис сградата се състои в особената фасада плюс наскоро патентована технология, която позволява не само да поглъща, но и да отстранява смога.

Main point pankrac

Благодарение на формата си помещенията в сградата ще разполагат с много повече дневна светлина в сравнение с другите офиси в чешката столица. Също така сградата е и с ниско ниво на шум в помещенията - едва 35 децибела. Покривът ще е озеленен.

Източник: dam.cz