Фондация "Америка за България" финансира един от първите детски музеи в Източна Европа, разказва "Ню Йорк таймс"

В самите Съединени щати има над 400 детски музея, повечето от които частни, припомня вестникът. Софийският, в който се влагат 15 млн. долара, се проектира от нюйоркската фирма Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership.

Гледаме на нашия музей като на революционно начинание, обяснява пред "Ню Йорк таймс" директорката Бистра Кирова. Според нея в страната ни на практика липсва политика по отношение на децата, а в обучението на подрастващите отсъства елементът на интерактивността - нещо обичайно в САЩ, където за учениците се организират изнесени часове в музеите.

Екипът й се вдъхновил от западния подход към подобни институции, където на малките посетители е позволено да докосват експонатите, за да вникнат в същността. Ако в български музей изобщо влязат деца, те често биват държани настрани, за да не пипат или повредят нещо, споделя впечатленията си Кирова.

"Музейко" преобразува някогашна лаборатория в Студентски град в интерактивно образователно пространство на площ 3250 кв. метра. Основният акцент в интериора е високо дърво, изработено от стъкло, пластмаса и стомана, което се издига до тавана на сградата.

Целият музей се организира около идеята за придвижване във времето и пространството, обяснява Лий Сколник, основателят на архитектурната фирма, която е работила и по други подобни проекти.

Най-ниско, при корените на дървото, ще се помещава тематичната експозиция, посветена на миналото: археология, геология, палеонтология. На партера ще е настоящето - природа, архитектура, градска среда. Горният етаж е заделен за бъдещето, с интерактивни изложби за космическите полети и свръхмодерните технологии.

Самата сграда ще е изградена предимно от стъкло. Искахме да е нещо ново и атрактивно за семейната аудитория, обяснява Сколник, който обаче има и по-амбициозно виждане за постройката. Според него "доста сгради в България са прекалено затворени, а ние искаме да оставим впечатление за откритост и прозрачност, в буквален и преносен смисъл".

Архитектурният облик на музея ще отразява и близостта на планинския пейзаж, като трите скулптурни "планини" ще са украсени в духа на народните занаяти: с текстил и бродерия, рисувана керамика, дърворезба - като баланс между традициите и съвременността.

Идеята за музея тръгнала от по-малки проекти за обособяването на "детски кътове" във вече съществуващи музеи, обяснява "Ню Йорк таймс" в кореспонденцията си от София.

Освен с екипа на Сколник, фондацията сглобява експозициите с помощта на 30-ина местни специалисти и учени. Основната възрастова група, към която е ориентирана бъдещата столична атракция е от пет до 11-годишна възраст, но се планира и място, което ще е предназначено за най-малките.