Те остават завинаги свързани в добро и лошо, ден и нощ, докато смъртта ги раздели

Може да сте чували за сестрите Дейзи и Вайълет Хилтън - сиамски близначки, станали известни колкото със своя музикален и артистичен талант, толкова и с необичайната си съдба.

Двете момичета са сиамски близначки, неразривно свързани в добро и зло, ден и нощ и така до края на живота си. В историята им има всичко: любов, предателства, мрак, възход, интриги и светски блясък.

Дейзи и Вайълет се раждат в Брайтън през 1908 г. Майка им Кейт Скинър била неомъжена и работела като сервитьорка в местен пъб. Раждането на момиченцата се оказва шок за всеки, тъй като те са сиамски близначки, сраснали в тазобедрената част.

Единственият човек, който не губи ума и дума и запазва присъствие, е Мери Хилтън, собственичката на пъба, която присъства на раждането. Тя бързо съзира възможността за печалба и купува децата от майка им, която далеч не гори от желание да отглежда сама момиченцата.

Na stsenata ot malki
На сцената отрано

Инвестицията започва бързо да се изплаща на Хилтън, която дава на децата фамилията си. Срещу 5 шилинга тя дава на любопитните зяпачи да гледат необикновените бебета.

Те започват да излизат пред публика едва тригодишни и се превръщат в главното събитие по различни панаири и карнавали. Днес едва ли вкусовете на широката публика са станали по-изтънчени, но по времето на сестрите Хилтън са много актуални съмнителни атракции като човешки зоопарк.

Хората, родени със заболявания и малформации, били излагани на показ пред любопитна тълпа в тъй наречените Freak Shows (чудовищни представления - от англ.), показващи хипофизни джуджета, брадати жени, жени русалки и т.н.

Zavinagi svarzani bliznachkite hiltan

Сестрите Хилтън от малки учат музика и актьорско майсторство, свирят на различни инструменти и биват наказвани сурово за всеки най-дребен пропуск от опекуните си семейство Хилтън.

Знае се, че един от членовете на Съсекското хирургическо общество разглеждал възможността момичетата да се разделят посредством операция, но се оказало, че имат обща кръвоносна система и при намеса, едната би умряла.

Nay setne svobodni

С времето момичетата се превръщат в привлекателни млади жени, които умеят да пеят и танцуват. Тяхната опекунка печели прилично от артистичните им изяви, а  след смъртта ѝ контролът поема нейната дъщеря. През 1931 г. момичетата намират сили да се избавят от гнета и завеждат дело срещу опекунката си. В резултат получават независимостта си и 100 хил. долара за нанесени морални щети.

Дейзи и Вайълет основават собствено водевилно шоу The Hilton Sisters Revue, Дейзи става блондинка, момичетата започват да се обличат различно, подчертавайки факта, че са различни личности.

На сестрите не им липсват и любовни истории. Вайълет се сгодява за Морис Ламбърт, но влюбената двойка така и не получава разрешително за брак. Дейзи пък даже се омъжва, но бракът е анулиран след няколко дни. Има и слухове, че едната от сестрите родила дете, което дали за осиновяване.

Sreshta za dvama

Сестрите твърдяли, че не си пречат в любовните похождения. Техен приятел ги научил "да изключват" ментално и да се избавят една от друга в моментите, когато търсели уединение. Сестрите разполагали с нещо като телефонна будка, в която едната се настанявала с любовника си, докато другата през това време четяла или си оправяла маникюра.

През 1932 г. сестрите се появяват във филм на име Freaks, а през 1951-ва излиза лентата Chained for Life ("Оковани доживот"), посветена на живота им.

Ne e lesno

С времето вкусовете се променят и сестрите по-трудно намират начини да ангажират публиката. През 1941 г. техният пиар мениджър Тери Търнър публично огласява сватбата на Вайълет с танцьора Джеймс Мура - тя, разбира се, се оказва само фарс за пред публиката. Джеймс е хомосексуален, а фиктивният брак не издържа повече от две седмици.

През 1955 г. сестрите слагат край на сценичната си кариера и откриват заведение за хот-дог, но конкуренцията ги прогонва, затова те се установяват в малкия градец Шарлът, където продават чипс и живеят скромно до края на живота си.

На финала, януари 1969 г., историята добива зловещ характер - предполагаемата причина за смъртта на близначките е върлуващия по онова време хонгконгски грип, но едната, смята се, че е Дейзи, умира първа, а Вайълет живее още два до четири дни.

Източник: kulturologia.ru