Кадрите, които донесоха на авторите си победа в тазгодишния фотоконкурс на "Сони", вдъхновиха журито да призове фотографите да заснемат красотата в нейната простота и да не подминават важното и пленителното в нашето всекидневие

"Матилда" от руския фотограф Александър Виноградов беше избрана за най-добра снимка в света във фотоконкурса на "Сони" за 2017 г. и донесе на автора си 5000 долара парична награда заедно с титлата "Фотограф на годината" при любителите.

Девойката на кадъра горе всъщност се казва Настя, но позира като героинята на Натали Портман от филма "Леон". Фотосесията била заснета в московското му студио миналото лято.

В тазгодишното издание на най-големия фотографски конкурс в света участваха над 227 хил. снимки от 183 държави.

Изложба с творбите на всички победители и финалната селекция, наред с малко известни снимки на британския фотограф Мартин Пар, носител на наградата за изключителен принос във фотографията, е открита за посещения в лондонската "Съмърсет хаус" до 7 май.

Виж още: "Стара река" - най-добрата снимка от България във фотоконкурса на "Сони"

Фотограф на годината при професионалистите и победител в категорията "Пейзажи" стана белгиецът Фредерик Буйкс, който печели 25 хил. долара с най-добрата поредица снимки, озаглавена Whiteout (Замъгление).

Председателката на журито Зелда Чийтъл коментира: "Избрах поредица от пейзажи, за да се върнем към същността на възприемане на фотографията. Пейзажът често се пренебрегва, но той е жизненоважен за нашето съществуване. Това са красиви снимки, направени от много талантлив фотограф, и носят истинска наслада. Надявам се, че тази награда ще вдъхнови много други фотографи да улавят не само ужасните аспекти от живота ни в тези трудни времена, но и да заснемат радостта и красотата навсякъде около нас."

"Овчар" от Фредерик Буйкс изобразява пастир със стадото си в северната част на Черна гора, който чисти снега от гърба на добичетата със самоделна метла. © Frederik Buyckx, Belgium, Photographer of the Year, Professional, Landscape, 2017 Sony World Photography Awards

Роден в Антверпен през 1984 г., Фредерик Буйкс работи като фотограф на свободна практика за белгийския вестник De Standaard. Журито на конкурса определя снимките му като "красиви" и се надява те да вдъхновят фотографите да заснемат красотата в нейната простота и да не подминават важното и пленителното в нашето всекидневие.

Мисля, че в много случаи е лесно да шокираш, но изглежда изключително трудно да уловиш изтънчената елегантност, която е толкова пленителна и показва най-добре същността на изкуството на фотографията, отбелязва главният изпълнителен директор на Световната фотографска организация Скот Грей.

Самият автор обяснява, че имал за цел да улови чудноватото преобразяване на природата с идването на зимата, когато снегът и ледът започват да преобладават в гледките, а хората и животните трябва да се справят с предизвикателствата на суровото време.

Серията снимки е заснета на Балканите, в скандинавските страни и Централна Азия, в отдалечени райони, където хората често живеят в изолация, но и в близък контакт с природата.

Пейзаж донесе победата и на 16-годишната ученичка от Лос Анджелис (САЩ) Кейтлин Уанг в младежката категория. Печелившият кадър, озаглавен "На върха на света" е заснет над езерото Пехое в националния парк Торес дел Пейн в Чили.

© Katelyn Wang, United States of America, Youth Photographer of the Year, Youth, Beauty, 2017 Sony World Photography Awards

"Докато стоях там, се чувствах непобедима. Гледката надхвърляше всички кадри, които съм виждала през живота си. Заснех снимката по време на екскурзия през март 2017. Беше просто великолепно", споделя младата фотографка на годината.

В студентската категория победителка е 21-годишната Мишел Даяна Джентиле (Аржентина) от училището за фотография Motivarte с поредицата си "Само надежда".

В отговор на заданието “Емоции” тя прекарва 10 дни с работници от стара хартиена фабрика в Аржентина - а наградата й включва фотографско оборудване за нейния университет на стойност 30 хил. евро.

"Изминали са пет години, откакто някогашните работници са решили да възобновят работата на фабриката, като през това време са пазили изоставената сграда, защото са вярвали, че потенциалът й не е изчерпан. Времето, което прекарах с тях, ми показа тяхната тъга, но и мечтите им, тяхната увереност", разказва авторката.

© Michelle Daiana Gentile, Argentina, Student Photographer of the Year, Student Focus, 2017 Sony World Photography Awards