Darkest Hour / "Най-мрачният час" на Джо Райт не е единственият филм тази година, посветен на британския премиер, в когото са се превъплъщавали и други големи актьори. Робърт Харди, който почина неотдавна на 91, го е играл цели осем пъти!

Уинстън Чърчил (1874-1965), на два пъти премиер на Великобритания, автор на израза "Желязна завеса", носител на множество титли, Нобелов лауреат за литература - и най-великият британец според допитването на Би Би Си от 2002-ра - е бил пресъздаван на екрана от десетки актьори.

Виж още: Кои драматични и комедийни сериали и актьори са в номинациите за "Еми 2017"

Джон Литгоу печели награди и номинации с актуалното си превъплъщение в сериала The Crown / Короната, а тазгодишният "Чърчил" пресъздава дните преди десанта на съюзническите сили в Нормандия през юни 1944 с Брайън Кокс, носител на "Еми" за ролята на Гьоринг в минисериала "Нюрнберг" (2000), и Миранда Ричардсън.

Орсън Уелс играе Чърчил в югославската суперпродукция Sutjeska (1973) и собствения си London (1971), Питър Селърс - в The Man Who Never Was (1956), а Тимъти Спол дори два пъти: в "Речта на краля" (2011) и на церемонията по закриване на олимпийските игри в Лондон 2012.

Не са малко и тв продукциите, където Чърчил е сред персонажите. Майкъл Гамбън влиза в заглавната роля в телевизионния Churchill's Secret (2016), Брендан Глийсън го играе в Into the Storm (2009), Боб Хоскинс - в World War II: When Lions Roared (1994), с българско заглавие "Гигантите", а Ричард Бъртън - в The Gathering Storm (1974) и документалния сериал Winston Churchill: The Valiant Years (1961).

Виж още: "Дюнкерк" - историята според Кристофър Нолан

Може би най-известен с тази роля е английският актьор Робърт Харди (министърът на магията Корнелиус Фъдж във филмите по "Хари Потър"), който почина на 91 в началото на август.

Освен двете си сценични изяви, на екрана той се е превъплъщавал в сър Уинстън цели осем пъти: в минисериала Winston Churchill: The Wilderness Years (1981), The Woman He Loved (1988), War and Remembrance (1988-89), телевизионния Bomber Harris (1989), епизод от сериала по Агата Кристи "Мис Марпъл" (The Sittaford Mystery, 2006) и Churchill: 100 Days That Saved Britain, също за телевизията.

Сега в ролята на сър Уинстън влиза и Гари Олдман ("Петият елемент", трилогията за Батман "Черният рицар", снимания у нас "Бодигард на убиеца", "Хари Потър и затворникът от Азкабан"), а ранните отзиви му предричат "Оскар" - награда, за която е бил номиниран само веднъж, за "Дама, поп, асо, шпионин" (2011).

Това не е първият му биографичен филм: в "Сид и Нанси" (1986) той се превъплъти в скандалния пънкар от "Секс пистълс" Сид Вишъс, в "Джей Еф Кей" (1991) беше убиецът на Кенеди, Лий Харви Осуалд, в "Безсмъртна любима" (1994) - композитора Лудвиг ван Бетовен. Играл е и поета Дилън Томас, а сега, на прага на 60-те, е почти неузнаваем като Чърчил под грима и лицевите протези.

Филмът е "Най-мрачният час", а режисьорът - Джо Райт, заснел екранизации по "Изкупление", "Гордост и предразсъдъци" и "Ана Каренина".

Кристин Скот Томас ("Английският пациент") е съпругата Клемънтайн, а Бен Манделсон (Rogue One: История от "Междузвездни войни") - крал Джордж Пети.

Сюжетът е насочен към началото на първия му премиерски мандат (1940-45), когато Чърчил е изправен пред най-голямото си предизвикателство - дали да сключи мирен договор с нацистка Германия или да отстоява своите идеали...

Докато силите на Третия райх маршируват из Западна Европа и инвазията им на Острова изглежда неизбежна, британската общественост е неподготвена, кралят - скептичен, а собствената му партия заговорничи против него. В най-мрачния час на управлението си министър-председателят трябва да устои, да мобилизира нацията и да се опита да промени хода на световната история.

Плакатът, с надписа "Никога, никога, никога не се предавай", а и самата история на този период, издават какъв е бил изходът от тази дилема...

"Най-мрачният час" е по кината още в края на ноември, навреме за сезона на наградите, а у нас се чака в началото на 2018 г.

Sir Winston Churchill - 19086236948.jpg
Уинстън Чърчил в канадския парламент, декември 1941. Снимка: Yousuf Karsh / BiblioArchives / LibraryArchives - http://www.flickr.com/photos/28853433@N02/19086236948/, CC BY 2.0, Уикипедия