Огромните бозайници са отлични плувци, но този екземпляр бил отнесен от течението на 16 км от брега. Историята има щастлив край

Военноморските сили на Шри Ланка осъществиха необичайна спасителна операция в открито море, след като патрулиращ катер забелязал слон, който се опитвал да държи хобота си над водата.

Огромните животни се смятат за добри плувци - всъщност най-добрите сред сухоземните бозайници (без да броим хората с опит). Слоновете с лекота преодоляват разстоянията между сушата и островите, но това ги прави и доста самонадеяни, коментират природозащитници.

Този екземпляр явно е бил отнесен от течението и така се озовал на цели 16 км от брега.

Виж още: За какво да внимаваме при мъртво течение и бурно море

С помощта на въжета и водолази, които следвали инструкциите на службите по дивата природа, изтощеният слон бил изтеглен до брега. Цялата акция продължила часове наред, близо половин денонощие.

Говорител на ВМС поясни, че бозайникът вероятно е опитал да преплува лагуната Кокилай, която разделя джунглата надве и често се използва като пряк път към другия бряг.

Той е бил предаден на грижите на ековластите в страната и се съобщава, че здравословното му състояние след инцидента е добро.

В Шри Ланка убийството на слон се наказва със смърт, припомнят западните медии. Местният подвид на азиатския слон (Elephas maximus maximus) е застрашен и от него на свобода са останали между 2500 и 4000 екземпляра.

Още кадри от спасителната операция бяха публикувани в сайта на ВМС на Шри Ланка Navy.lk.