Богът на гръмотевиците, вече с къса подстрижка, се изправя в гладиаторска битка срещу Хълк в поредния си филм, към който се присъединяват още Том Хидълстън, Джеф Голдблум, Идрис Елба, Карл Ърбан, Антъни Хопкинс и една Валкюра

Тор, богът на гръмотевиците, в изпълнението на Крис Хемсуърт, се завръща в своя трети самостоятелен филм по комиксите на "Марвъл" - вече с къса коса и нови екранни партньорки, след като Натали Портман се отказа от ролята на Джейн Фостър, а Джейми Александър (Лейди Сиф) е ангажирана в сериала "Мъртва точка".

"Тор: Рагнарок", по кината на 3D от този петък, 27 октомври, събира най-възторжените отзиви за филм от комиксовата вселена на "Марвъл". Заслугата е на новозеландския режисьор Тайка Уайтити, сценарист на анимацията "Смелата Ваяна" и култовата хорър комедия "Какво правим в сенките".

Той превърнал мащабния екшън в забавен и комичен филм, сравняван като настроение с "Дедпул" и двата "Пазители на Галактиката". Появява се и на екран, но като компютърно-генериран второстепенен персонаж (Корг), когото озвучава и играе по технологията performance capture.

Виж още: Пазители на Галактиката в диско клип с Хаселхоф

Препратка към "Пазителите..." и техния ретро саундтрак е и използването на Immigrant Song (1970), един от легендарните хитове на "Лед цепелин", като музикална тема в сцените с Бога на гръмотевиците. Песента озвучи и първия трейлър за "Тор: Рагнарок".

Сюжетът накратко: Извънземният отмъстител тук е лишен от своя чук и заточен на другия край на Вселената. Попаднал в патова ситуация, той трябва да намери начин да се върне в Асгард, за да спре Рагнарьок* - събитието, което може да заличи асгардската цивилизация...

Видео: Къде се крие Тор, докато Капитан Америка и Железния човек се бият

Този път заплахата идва от всемогъщата и безмилостна богиня Хела (Кейт Бланшет), митологичната владетелка на подземния свят Хелхайм. Така щеше да изглежда Галадриел, ако беше взела пръстена, коментират фенове на "Властелинът на пръстените".

За да се добере до нея обаче, Тор трябва да оцелее в смъртоносна гладиаторска битка, която изненадващо го изправя срещу неговия добър приятел от отбора на Отмъстителите - Невероятния Хълк / Брус Банър (Марк Ръфало).

Виж още: Как Железния човек пердаши Хълк

Том Хидълстън, който засега се размина с ролята на Джеймс Бонд, се завръща като Локи, а Идрис Елба, друг от фаворитите за Агент 007, отново е Хеймдал, този път с променена външност.

Антъни Хопкинс, който в края на годината навършва 80, е Один вероятно за последен път, а Карл Ърбан (трилогиите "Властелинът на пръстените" и "Стар трек") се превъплъщава в асгардски воин, който също внася комична и героична нотка във филма.

Освен Кейт Бланшет, сред новите дамски попълнения е цветнокожата Теса Томсън, която играе последната оцеляла Валкюра. Актрисата, позната от "Крийд: Сърце на шампион" и сериала "Вероника Марс", се похвали, че това е първият открито бисексуален персонаж във филмите на "Марвъл".

Виж още: Вагнер - от валкюрите и Валхала до вертолетите (видео)

Традиционната си епизодична поява има авторът на комиксите Стан Лий, който участва във всеки филм на "Марвъл" въпреки своите почти 95 години, а Мат Деймън, Сам Нийл и братът на Крис - Лиъм Хемсуърт, разиграват събитията от "Тор 2: Светът на мрака" в театрален епизод на Асгард, като влизат съответно в ролите на Локи, Один и Тор.

Заявка, че има вземане-даване с боговете от митологията на северните народи, даде и Доктор Стрейндж (Бенедикт Къмбърбач) още във финалните кадри на своя широкоекранен дебют. Сега вече със сигурност знаем, че той участва и в "Отмъстителите: Infinity War", където се събират всички супергерои от комиксовата вселена на "Марвъл".

Ново попълнение в актьорския състав на "Тор: Рагнарьок" е и Джеф Голдблум в ролята на Властелина / Ен Дви Гаст - древно създание, един от т.нар. "Старейшини на Вселената" заедно с Колекционера (Бенисио дел Торо) от първия "Пазители на Галактиката".

Прозвището му (от англ. Grandmaster, букв. гросмайстор) подсказва, че неговото основно занимание е организирането на игри - в случая гладиаторски.

* Рагнарьок, или Залезът на боговете, според скандинавската митология е поредица от значими събития, включваща титанична битка, за която било предречено, че ще завърши със смъртта на много богове и герои (в това число Один, Тор, Фрейр, Хеймдалур и Локи), настъпването на различни природни катаклизми и последващ потоп.