Пълната забрана засегна и щангистите, но 271 от общо 389 олимпийски състезатели на Русия са допуснати до участие, а спортният арбитраж отхвърли ограничението за онези, които вече са изтърпели наказанието си

По-голямата част от руската олимпийска делегация - 271 от общо 389 спортисти, са допуснати до участие в Рио 2016. Заради порочните практики за незаконно стимулиране на състезателите Световната антидопингова агенция (WADA) препоръча отстраняването на страната от летните игри, които продължават до 21 август, но Международният олимпийски комитет (МОК) прехвърли отговорността за това решение на отделните федерации.

Международният параолимпийски комитет (МПК) обаче не се поколеба да наложи тотална забрана на Русия. Параолимпийските игри са от 7 до 18 септември, като в Рио трябваше да стартират 267 руски състезатели с увреждания в 18 спорта. Преди четири години страната се нареди на второ място в отборното класиране на параолимпийските игри в Лондон със 102 медала, отстъпвайки само на Китай, които имаха 231 медала.

Системата за борба с допинга в Русия е повредена и напълно компрометирана,

заяви президентът на МПК сър Филип Крейвън на пресконференция в неделя. Според него националният параолимпийски комитет не е в състояние да гарантира спазване и прилагане на антидопинговите норми.

"Руското правителство по катастрофален начин провали своите параспортисти. Техният манталитет, че "медалите са над морала", ме отвращава. Пълната поквара на системата за борба с допинга е в противоречие с правилата и нанася удар в самото сърце на параолимпийския спортен дух", категоричен бе той, като допълни, че това показва "крещящо незачитане на здравето и благосъстоянието на спортистите".

Наказанието за руските параолимпийци влиза в сила незабавно, но може да се оспорва пред Арбитражния съд за спорта (CAS) в 21-дневен срок.

От цялостната забрана за летните игри, които започнаха на 5 август, са засегнати още всички руски щангисти и лекоатлети, а от частична - в плуването, кану-каяка, колоезденето, модерния петобой, академичното гребане, ветроходството и борбата.

Руските отбори по спортна стрелба, стрелба с лък, тенис, тенис на маса, триатлон, волейбол, джудо, фехтовка, скокове във вода и на батут, синхронно плуване, БМХ и планинско колоездене, бадминтон, голф, спортна и художествена гимнастика, таекуондо, бокс и конен спорт остават в пълен състав, както и женските тимове по хандбал, борба и водна топка.

Виж още: Какво да гледаме от олимпийските игри

Заради допинг скандала Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) наложи забрана на 68 състезатели от Русия. Те оспориха санкцията, но две седмици преди откриването жалбата им беше отхвърлена от тричленен състав на CAS в Лозана, в който влизаха представители на Италия, САЩ и Великобритания, едни от най-опитните измежду 400-те им арбитри.

Сред потърпевшите попадна и една от най-изявените руски лекоатлетки -

двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева, която се надяваше на реванш след загубата на златото в Лондон преди четири години от американката Дженифър Сур.

В интервю за руската информационна агенция ТАСС Исинбаева, която е световна рекордьорка и трикратна световна шампионка, заяви: "Благодаря ви за това погребение на атлетиката". Според нея решението е било "политическа поръчка".

По-късно, на среща в Кремъл между президента Владимир Путин и олимпийската делегация, тя не можа да сдържи сълзите си...

Спринтьорът от Ямайка Юсеин Болт обаче коментира: "Тъжно е, но правилата са си правила." По думите му е било важно да се изпрати силно послание срещу употребата на допинг, защото нарушенията в леката атлетика са зачестили.

Президентът на ИААФ Себастиан Коу тогава заяви: "Благодарни сме за решението в подкрепа на нашите правила, но днес не е ден за триумфални изявления. Не съм дошъл в този спорт, за да преча на атлетите да се състезават. Инстинктивното желание на нашата федерация е да включва, не да изключва. След Рио ще продължим да работим с Русия, за да установим чиста и безопасна среда за нейните спортисти, за да могат федерацията й и отборът да се завърнат към международни стартове и световно признание."

Виж още: Отрязаха българските щанги за игрите в Рио

Причина за най-мащабния допинг скандал в олимпийското движени напоследък е неотдавнашният доклад на канадския професор по право Ричард Макларън, според който страната е толерирала системна употреба на допинг от нейните спортисти по време на зимните игри в Сочи. Твърди се, че

в прикриването на положителните проби е имало и държавна намеса, вкл. от спецслужбите

МОК все пак позволи за Рио да замине Дария Клишина (дълъг скок), която получи разрешение от ИААФ да стартира на игрите като независима състезателка, а не под знамето на Русия, тъй като тренира в САЩ.

Заради предишна положителна проба Юлия Степанова (800 м) обаче нямаше този късмет, въпреки че участва в разгласяването на допинг скандала заедно със съпруга си Виталий Степанов чрез германския документален филм Geheimsache Doping - Wie Russland seine Sieger macht (Тайният допинг: как Русия постига победите си).

Видео: Кейти Пери с мотивационно видео за олимпийци

Междувременно спортният арбитражен съд удовлетвори жалбите на руските състезатели по гребане Иван Подшивалов (четворка) и Анастасия Карабелщикова (осморка), след като отмени правилото на МОК за двойната отговорност на спортисти за допинг нарушение.

Решението на МОК относно забраната за участие в Рио на спортисти, които в миналото са били наказвани за допинг, няма юридическа сила, се казва в съобщението на CAS.

Заради отмяната на това правило още около 10 руски спортисти все пак може да бъдат допуснати до участие в летните олимпийски игри.

Източник: БНР, Би Би Си, Си Ен Ен