Боби Михайлов се оттегли като президент на БФС заедно с целия Изпълком и националния селекционер Красимир Балъков след най-тежката ни домакинска загуба в евроквалификациите и скандални прояви на фенове по трибуните

Борислав Михайлов подаде оставка като президент на Българския футболен съюз (БФС) броени часове след домакинската загуба от Англия в евроквалификациите. Той заемаше поста от октомври 2005 и бе неколкократно преизбиран, като през 2011 г. стана и първият българин в Изпълкома на УЕФА.

В понеделник вечерта на националния стадион "Васил Левски" националите, водени от селекционера Красимир Балъков, допуснаха шест гола във вратата си, а мачът беше прекъсван на два пъти от главния рефер Иван Бебек заради расистките прояви на родни фенове, насочени срещу играчи на гостите.

И докато през полувремето българският капитан обикаляше трибуните, за да моли шумните агитки да спрат, английският капитан Хари Кейн е обмислял да прекрати срещата. Редица пъти обърнахме внимание за скандиранията от трибуните и бяхме категорични, че ако това продължи, няма да доиграем мача, отбеляза той.

Мачът беше доигран, но въпреки категоричната си победа англичаните казаха, че излизат по-скоро раздвоени от резултата, обобщава БНТ.

"Много сме разочаровани от това, което ни се случи, но и се гордеем как се справихме със ситуацията и оставихме футболът да говори. Не го приемам като лична атака, а съжалявам хората, които имат такова мислене", коментира Тайрън Мингс.

По-късно през седмицата, на заседанието си в петък, Михайлов уведоми за оттеглянето си Изпълнителния комитет на БФС, чиито членове също подадоха оставки. Единствен изпълняващ длъжността остава досегашния вицепрезидент Михаил Касабов, който трябва да организира извънреден конгрес за избор на ново ръководство - но бе категоричен, че няма да се кандидатира за президент.

Преди него поста на и.д. отказаха другите вицепрезиденти Атанас Фурнаджиев и Йордан Лечков, който като отговорник за националния отбор трябва да предложи и нов селекционер, понеже Красимир Балъков също подаде оставка заради незадоволителното представяне на тима през последните месеци.

"За 14 години може би съм бил прекалено добър. Всеки човек си има право на личен акт; когато искаш, си подаваш оставката. Когато имаш д***, си подаваш оставката. Аз знам, че не съм много обичан в България, но това не е толкова важно. А би трябвало да е точно обратното за това, което съм направил. В България никой не харесва успелите хора. А аз съм доста успял човек. Темата за уговорени мачове се преекспонира в нашето общество от 15 години. Според мене в България няма никакво черно тото", коментира Михайлов, след като напусна футболната централа.

По собствените му думи "този расизъм също се преекспонира, това също е провокация, не можеш да чуеш четири-пет души от 25 хил. и да спреш мача, това не го разбирам аз въобще".

Според официалното съобщение от вторник оттеглянето му е "следствие от създалото се напрежение в последните дни; обстановка, която е в ущърб на българския футбол и на БФС", като "след дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво" той е изразил "категоричната си готовност да продължава да помага за развитието на българския футбол по всякакъв начин".

Михайлов обяви решението си в деня след мача, а часове преди това оставката му беше поискана от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и премиера Бойко Борисов, който направо разпореди правителството да преустанови всякакви отношения с БФС, вкл. финансови. Министър-председателят посочи като причина не само резултатът с Англия - въпреки инвестираните през годините пари, - но и появата на България като расистка държава по челните страници на европейската преса:

"Когато държавата ни е сложена на челни страници като расистка държава заради група олигофрени или недоброто ръководене на футболния съюз като протестни действия към него, а и резултатите са категорични въпреки огромните пари, които ние през годините във вид на осветление, настилки, стадиони, ремонти направихме, не искам по никакъв начин правителството в лицето на Спортно министерство да бъде ангажирано с този председател на футболния съюз", заяви Борисов.

Някои от заглавията: "Расистки поздрави и маймунски звуци по време на мача България-Англия" (Франция), "Българи, XXI век е: расистки обиди към англичаните в София - мачът е пред прекратяване" (Сърбия), "Българските расисти бяха унизени от Англия" (Белгия). Най-бурно реагира, естествено, пресата на Острова...

Британският премиер Борис Джонсън също се зае позиция в "Туитър", където написа: "Противният расизъм, който видяхме и чухме снощи, няма място нито във футбола, нито където и да е било. Гарет Саутгейт и отборът имат пълната ми подкрепа в решението си да кажат "не" на расизма. УЕФА трябва да предприеме спешни и строги мерки."

По разпореждане на Бойко Борисов вицепремиерът Екатерина Захариева е провела телефонен разговор с посланичката на Обединеното кралство у нас Ема Хопкинс, която по-късно беше извикана и на среща в МВнР с и.д.генерален директор "Двустранни отношения" Христо Полендаков. Пред нея той е повторил категоричната позиция, изразена вече от премиера, която осъжда недопустимите ксенофобски прояви на група български фенове по време на мача Англия-България.

От Външно са информирали британската страна, че са взети незабавно всички мерки за разрешаването на случая - както от правителството ни, така и от правоохранителните органи. Полендаков е изразил и съжаление, че тези недопустими прояви на малка група хора са намерили широк негативен отзвук в медиите на Острова и са довели до негативни квалификации по отношение на българския народ и държава.

Посланик Хопкинс, от своя страна, е оценила високо толерантността, присъща на българския народ. По телефона пред вицепремиера Захариева и на срещата във ведомството й тя е изказала своите добри впечатления и благодарности за бързата реакция на нашето правителство по случая, се казва в информацията на МВнР.

По думите й при изслушване в парламента в Лондон зам.-министърът по спорта, медиите и творческите индустрии Найджъл Адамс вече е изразил публично положителната оценка на британското правителство от реакцията на властите у нас. Той е приветствал "бързата реакция на българското правителство" и в писмо до президента на УЕФА Александър Черефин.

Междувременно Дисциплинарната комисия на УЕФА повдигна обвинение срещу страната ни за четири нарушения на правилника по време на евроквалификацията в София на 14 октомври: за расистко поведение, хвърляне на обекти, нарушение на реда при изпълнението на националните химни и показване на повторения по таблото на стадиона.

Тъй като това не е първото ни обвинение за расизъм, а и заради големия международен отзвук, се очаква наказанието от европейската футболна централа да бъде доста сурово, уточнява БНТ.

От УЕФА са повдигнали и две обвинения срещу Английската футболна асоциация - за нарушение на реда при изпълнението на химни и осигуряването на недостатъчно стюарди в сектора за гости.

След новината за оставката на Боби Михайлов във вторник вечерта в БФС влязоха екипи на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), запечатаха офисите и започна мащабен обиск. По информация на БНТ на прицела на антимафиотите в Бояна са били двама съдии, а акцията е била насочена към съдийската комисия по разследване за уговаряне на мачове и корупция в БФС.

Източник: БНТ, БФС