Отличието за Абий Ахмед Али има за цел да насърчи всички заинтересовани страни, работещи за мир и помирение в страната му и регионите на Източна и Североизточна Африка

Абий Ахмед Али, 48-годишният министър-председател на Етиопия, е тазгодишният носител на Нобелова награда за мир. Престижното отличие му се присъжда за неговата дейност по насърчаване на помирението, солидарността и социалната справедливост - и по-специално за инициативата му да сложи край на граничния конфликт със съседна Еритрея.

Той заема премиерския пост през април 2018 и заедно със своя еритрейски колега Исайас Афверки бързо излиза с проект за мирно споразумение, подписано в Асмара и Джеда миналото лято. Важен фактор за този пробив в отношенията между двете държави е безусловното желание на Абий Ахмед да прриеме арбитражното решение за границите, произнесено от международна комисия през 2002 г.

Но с това усилията му за мир в региона не спират - през септември м.г. той и правителството му допринасят съществено за нормализиране на дипломатическите отношения между Еритрея и Джибути, накърнени от дългогодишна политическа враждебност. Той поема ролята на посредник и в конфликта между Кения и Сомалия за правата върху спорна морска територия

С неговата ключова намеса в Судан военният режим и опозицията се завърнаха на масата на преговорите и на 17 август излязоха със съвместен проект за нова конституция, която да осигури мирен преход към гражданско управления там.

Нобеловата му награда има за цел също така да отдаде дължимото на всички заинтересовани страни, работещи за мир и помирение в Етиопия и цяла Източна и Североизточна Африка, обясняват от Нобеловия комитет в Осло и допълват, че лауреатът е подел важни реформи, които дават надежда на много граждани за по-добър живот и по-светло бъдеще.

Етиопия е втората по население държава в Африка с близо 110 млн. население и десета по големина с площ 1,1 млн. кв. километра. Столица е Адис Абеба. Граничи с Еритрея на север, Судан и Южен Судан на запад, Джибути и Сомалия на изток, и Кения на юг.

Според норвежкия Нобелов комитет усилията на Абий Ахмед заслужават признание и се нуждаят от насърчение, именно затова отличието не е подранило, въпреки че пред Етиопия, държава с много езици и етноси, има още много нерешени проблеми и предизвикателства.

Източник: Нобелов комитет - Осло