Висшият ешелон на италианския футбол винаги е бил дом на някои от най-добрите нападатели в света, като това важи с особена сила за един от топотборите на Aпенините - "Рома"

През годините атаката на "вълците" е била водена от легендарни голаджии като Габриел Батистута, Роберто Пруцо и, разбира се, Франческо Тоти. В днешни дни обаче главното острие на римляните се казва Един Джеко, който малко по малко си проправя път към Топ 3 на вечната ранглиста с реализаторите на "Рома".

Босненският таран играе за тима от италианската столица вече пети сезон, като в този период дори успя да стане голмайстор на шампионата. Това се случи през сезон 2016/2017, когато Джеко грабна приза за голмайстор на калчото благодарение на своите 29 реализирани попадения в едва 37 изиграни срещи. С това постижение 33-годишният стрелец успя да изравни рекорда на Родолфо Волк за най-много отбелязани голове в Серия А с екипа на "Рома".

Освен това Джеко разполага и с наистина забележителна статистика в италианския шампионат. За четирите пълни сезона, които има зад гърба си, босненецът е успял да реализира цели 66 попадения в 144 официални срещи. И макар това съотношение между отбелязани голове и брой мачове да е далеч от постиженията на играчи като Лео Меси и Кристиано Роналдо, способността на Един да отбелязва голова изобщо не трябва да бъде пренебрегвана.

А като стана дума за Роналдо, е редно да отбележим, че през настоящия сезон именно португалската мегазвезда ще бъде един от основните конкуренти на Джеко за голмайстор на шампионата. Един бърз поглед към съответните коефициенти за залагане пък ни показва, че след седем изиграни кръга точно Кристиано е човекът с най-големи шансове, като неговият коефициент е 3.50. От друга страна, нападателят на "Рома" е с коефициент 13.00 за приключване на сезона като топреализатор.

Интересно е да се отбележи, че след първите няколко кръга от сезон 2019/2020 на калчото Един Джеко е отбелязал повече попадения от своя именит съперник. След седем кръга босненския нападател има четири гола на своя актив, докато Роналдо е вкарал само три, но пък той е изиграл и един мач по-малко. Истината обаче е, че и двамата изостават от Чиро Имобиле с неговите седем гола от седем мача, като стрелецът на "Лацио" ще бъде другият "основен заподозрян" за приза "голмайстор на сезона".

Въпреки това настоящата форма на Джеко е наистина забележително, особено ако се има предвид фактът, че през миналата кампания той вкара само девет гола в 33 мача в калчото. И макар неяснотата около неговото бъдеще през последния летен трансферен прозорец със сигурност да е изправила мнозина тифози на нокти, босненският таран все пак преподписа с "вълците", като по този начин сложи край на мераците на "Интер" да го отмъкнат срещу скромна сума. Всичко това даде нужното спокойствие на Джеко, за да може той да се концентрира върху онова, което умее най-добре - да отбелязва голове.

И ако се съди по начина, по който сезон 2019/2020 започна за голаджията на "Рома", изглежда, че той наистина има реални шансове да стане голмайстор в края на кампанията. Естествено, до края на сезона има още много време, но ако "вълците" продължат със своя атрактивен атакуващ футбол и ако Джеко поддържа темпото, с което бележи попадения, нищо чудно той да стане голмайстор на Серия А за втори път в кариерата си.