И още тенденции за пазара на труда от тазгодишното проучване "Недостиг на таланти" (инфографика)

Голям недостиг на таланти, ниска безработица и все по-голямо търсене на кандидати за работа - това е реалността на пазара на труда у нас, констатират от ManpowerGroup.

Според тяхното проучване "Недостиг на таланти 2018", което включва над 600 компании, работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам.

Виж още: Всеки пети шеф наема неопитни кадри с цел икономии

Във време, когато има повече работни места от квалифицирани служители, 68% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции, което е с 6% повече спрямо 2016 г.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната. Следват липсата на търсени "твърди" умения (24%) и опит (11%).

В допълнение 11% от компаниите не могат да запълнят вакантните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на "меки" умения като комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми (9%).

Виж още: Икономисти: Ерата на евтиния труд свърши

Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България - от транспортния и инженерния до производствения и здравния, коментира управляващият директор на ManpowerGroup за Балканите Александър Хангимана.

По думите му: "Работодателите не могат да намерят хората с точната смесица от технически и "меки" умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти - ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план."

От европейските държави Ирландия (18%), Великобритания (19%) и Нидерландия (24%) изпитват най-малко трудности да попълнят свободни позиции. Страната ни е сред най-засегнатите пазари в Европа, като отстъпва само на Румъния, която с 81% регистрира двегодишен ръст с 9%. 

Виж още: Медицинските специалности с гарантирана реализация, информационните - не чак толкова

Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри у нас. В това отношение ситуацията на българския трудов пазар не се е променила през последните две години.

В десетката на дефицитната работна ръка са още: служители за ресторанти и хотели, здравни специалисти, IT, търговски представители, мениджъри / директори, офис служители, счетоводители и финансисти. Нараства нуждата от кадри в областта на информационните технологии, а по-лесно се намират работници и оператори за производството / на машини.

Проучването на ManpowerGroup е в световен мащаб и обхваща 39 195 работодатели от 43 държави, които са отговорили на въпроси относно трудностите при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво правят, за да разрешат проблема с недостига на таланти, който достига най-високото си ниво през последните 12 години.

Виж още: Запълваме глада за кадри със специалисти от чужбина

Азиатско-тихоокеанският регион е изправен пред най-големия недостиг на таланти с пет от 10-те най-засегнати пазари според проучването: Япония, Тайван, Хонконг, Сингапур и Индия. В Япония броят на работодателите, които изпитват трудности да попълнят свободни позиции, продължава да расте и стига до 89% - най-високият процент, отчетен в цял свят.

В Америка най-голям недостиг на таланти изпитва Аржентина - 52%. В Бразилия трудности отчитат 34% от работодателите. В сравнение с 2016 г. Бразилия, Колумбия и Аржентина обаче показват и най-голямо подобрение в борбата с недостига на таланти.

В Мексико пък са изправени пред най-голямото увеличение в степента на трудност за последните две години - от 40% до 50%. В САЩ броят на работодателите, които са изправени пред недостиг на таланти, се е увеличил от 32% през 2015 г. до 46% днес - малко над средното равнище в световен мащаб.

ManpowerGroup призовава за нови решения на растящия проблем с талантите в четири стъпки:

- Създавай

Инвестирайте в обучения, за да увеличите източниците на таланти и да осигурите нови умения на настоящата и бъдеща работна сила.

- Приемай

Предвид че пазарът на труда е ограничен, излезте от своя сектор, за да намерите най-добрите таланти, които не можете да създадете в компанията си за времето, нужно за спешно запълване на свободни позиции.

- Заемай

Създайте общности от таланти в и извън организацията си, вкл. кадри на свободна практика (фрийлансъри) и служители за почасова заетост и работа по временни проекти, които да допълнят работната ви сила.

- Свързвай

Помогнете на хората да се движат напред и нагоре към нови позиции във и извън организацията.

Източник: ManpowerGroup