Според експерти през изминалата година е станало очевидно, че бизнесът има нужда не само от най-квалифицираните кадри

Ерата на евтиния труд, на леснодостъпния труд свърши, коментира в сутрешния блок на БНТ икономистът Лъчезар Богданов. По думите му за бизнеса оттук насетне ще бъде трудно "да се намират хора и ще бъде все по-скъпо да плащат за тези хора".

Той прогнозира, че в следващите няколко години ще има дори сериозно изпреварване на производителността на труда.

В България неравенствата растат, категоричен от своя страна е Любослав Костов от КНСБ. Той изтъкна, че разликата между доходите на 20-те процента най-богати и 20-те процента най-бедни става все по-голяма, и се обяви за обвързване ръста на доходите с производителността на труда.

"Средната работна заплата във Видин е 700 лева, а в София - 1500. Говорим за двойна разлика. Регионалните различия аз мен са по-осезаеми, защото не може да кажем, че стоките във Видин са два пъти по-евтини, отколкото в София и сравнявайки по паритет на покупателна способност, е важно какво може българинът да си купи с ръста на тази средна работна заплата, който в момента регистрираме", заяви синдикалистът пред БНТ.

Според него бизнесът се оплаква липсата на висококвалифицирани кадри, но Богданов е на мнение, че бизнесът се оплаква от всякакъв вид кадри - и с квалификация, и без такава.

2017 г. е първата, в която съвсем отчетливо се видя, че бизнесът има нужда не само от най-квалифицираните хора - има нужда от всякакви хора, коментира икономистът. Той изтъкна, че темата за намирането на специалисти и кадри е станала все по-централна за различни бизнес форуми и дискусии, както и за бизнеса.

Исканията от страна на бизнеса към администрацията, към политиците за някакви реформи се насочиха все по-активно в посока решаване на проблема с човешкия ресурс, заключи Богданов.

Данните, цитирани от БНТ, показват, че колкото повече застарява населението на планетата, толкова повече ще се стопява разликата в заплащането между мъжете и жените в световен мащаб. 

Източник: БНТ