Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова заеха местата на Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков в МВР, МТИТС и МРРБ, като обещаха приемственост

Главният секретар на МВР Младен Маринов е новият вътрешен министър на мястото на Валентин Радев, председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков оглави министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията вместо Ивайло Московски, а депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова наследи Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството.

Тримата титуляри от началото на кабинета "Борисов 3" подадоха вкупом оставка в края на август, няколко дни след автобусната катастрофа край Своге на 25-и, когато загинаха 17 души, а още толкова бяха ранени.

Три седмици по-късно, след тричасови дебати, депутатите гласуваха трите оставки и новите министри положиха клетва в пленарната зала. Против се обявиха народните представители от БСП и ДПС, които настояха за оставка на цялото правителство.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Преди финалното гласуване на трите номинации за министри думата взе само Росен Желязков, който заяви, че поема ясен и категоричен ангажимент като част от състава на Министерския съвет да изпълнява всички задачи, цели и приоритети в управленската програма.

Ангажиментът, който мога да поема, е да опитам всички скептични усещания за усвояването на ресурси и процедури да получат своите структурни и формални гаранции за законосъобразност и ефективност, заяви приемникът на Ивайло Московски. Това ще бъде тема, която ще обсъждам много тясно с парламента и парламентарните групи, увери той.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Първоначално за поста на Московски беше номиниран зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, който оттегли кандидатурата си след разкрития на в. "Капитал" за бизнес миналото му и пътни произшествия с негово участие.

Противоречия имаше и около кандидатурата на Младен Маринов, след като президентът Румен Радев забави указа за освобождаването му като главен секретар на МВР заради неспазена съгласувателна процедура. 

Във "Фейсбук" държавният глава коментира: "Слабостите, пропуските и скандалите в работата на министерството допълнително обосновават това решение. С намерението си да предложи г-н Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото."

Маринов, преди това шеф на СДВР, беше посрещнат от Валентин Радев в МВР на 10 май 2017 г., след като тогавашният главен секретар на МВР Георги Костов оглави агенция "Митници"

До момента единственият сменен министър с приета оставка в кабинета "Борисов 3" беше здравният проф. Николай Петров, заместен от Кирил Ананиев. Още двама министри - Теменужка Петкова и Бисер Петков, подадоха оставки, но те не бяха приети. 

Сега оттеглянето на Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков беше поискано лично от премиера Бойко Борисов, който след обсъждане с коалиционните си партньори коментира: "Не можем да кажем, че имат пряка вина за катастрофата и нещастието, но и не можем да се направим, че нищо не се е случило както предишни мандатоносители."

Така постъпваме в политическа партия ГЕРБ - ние носим политическа отговорност, подчерта и вътрешният министър Радев още на 31 август, когато на извънреден брифинг в Министерския съвет бяха оповестени оставките им. Нямаме персонална вина, но очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия, изтъкна тогава той.

Ние съдействахме, съдействаме и ще съдействаме оттук нататък, за да може следствието да приключи по възможно най-обективния начин и да се въздаде справедливост на база отговорностите на всеки участник, допълни думите му регионалният министър Нанков.

Според него подаването на техните оставки е било морален ангажимент и отговорност, които носят като политици в тези три министерства.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

На въпрос какви грешки са били допуснати при ремонта край Своге досегашния МВР шеф отговори, че от ведомството му са били подадени общо седем сигнала за лошото състояние на пътя - а не четири, както първоначално се твърдеше.

Очевидно ние и тези преди нас не сме се справили докрай добре - това е краткият отговор, каза Радев. Координацията на ведомствата не е била на ниво, отбеляза и Нанков. Колегата им Ивайло Московски отсъстваше от техния брифинг, тъй като бил в болнични.

За оставката на транспортния министър заради корупцията в автомобилната администрация и фалшивите шофьорски книжки настояваше с 81-дневна гладна стачка Николай Колев-Босия. След новината за оттеглянето му поетът прекрати ефективния си протест, започнал на 13 юни.

Ден по-рано пред "Клуб Z" Босия коментира: "Искам да задам морални норми... Като се започне отгоре, се слиза надолу - маха се първият, вторият... Третият ще се замисли дали да продължава с безграничната корупция..."

И тримата бивши министри най-вероятно ще се върнат в Народното събрание като народни представители, прогнозира Би Ти Ви. Ако Николай Нанков седне на депутатската банка, от парламента си отива Калин Василев, Валентин Радев измества Йорданка Фикирлийска, а Ивайло Московски - Ралица Добрева.

Според източници на Би Ти Ви премиерът дълго се колебаел дали да заложи на експерти или на партийци. Вариантът в регионалното министерство да се върне Лиляна Павлова, която след края на европредседателството остана без портфейл, не бил на дневен ред. Имало вероятност дори тя бъде викната на разпит, в качеството си на бивш шеф на МРРБ, заради ремонта на фаталния път.

Възможно е обаче Нанков да продължи работата си във ведомството като зам.-министър, както допусна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.