Евродепутатката Ева Майдел, която е докладчик по темата в Европейския парламент, изтъква, че у нас таксите за преводи в евро са най-високи

Таксите за парични преводи в евро от и към България ще намалеят драстично. В момента те са най-високите в целия ЕС, но с регламента, по който съм докладчик за Европейския парламент, ще ограничим банките да използват такси за преводи в евро, равни на таксите за вътрешните преводи в лева, съобщи евродепутатката от ГЕРБ и Европейската народна партия Ева Майдел при представянето на доклада си в Комисията по парични и икономически въпроси на Европарламента.

“В момента в Европа има две категории потребители на платежни услуги - тези в еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или нулеви, и тези в страните извън еврозоната, които плащат доста високи такси. Според изследване на "Делойт" банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро - между 30 и 60 лева за превод от 10 евро", обясни Майдел и допълни:

"С предложенията в моя доклад ще допринесем за еднакво третиране на всички европейски граждани и бизнеси, което ще доведе до почти 1 млрд. евро спестявания на европейците на година."

Българската евродепутатка предлага и засилване на регулацията при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина, което ще позволи на потребителите да имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и ще им даде право на избор, ако са налице различни възможности за превалутиране.

Докладът на българската евродепутатка беше приет положително от повечето политически групи в Европарламента, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. Предстоят преговори по поправки на други евродепутати, а финалният текст трябва да бъде гласуван от Европейския парламент през ноември.

Очаква се регламентът да влезе в сила през първата половина на 2019 г.

Източник: ГЕРБ