Кирил Ананиев е дългогодишен зам.-министър на финансите и председател на Надзорния съвет на здравната каса

Ден след приемането на бюджет 2018 Народното събрание одобри кандидатурата на новия здравен министър. Кирил Ананиев, лична номинация на премиера Бойко Борисов, беше подкрепен за поста от 121 депутати, а  85 се обявиха против.

Заместникът на финансовия министър Владислав Горанов е бил също така зам.-министър на финансите в три последователни правителства през 1998-2009 г. - на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, а в служебния кабинет на Огнян Герджиков, съставен от президента Румен Радев, сам беше финансов министър.

Той е 62-годишен, а в Министерството на финансите работи от 1980 г., след като завършва финанси и кредит в УНСС. Професионалният му опит включва специализация в САЩ относно реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ. В качеството си на представител от Министерството на финансите е председател на Надзорния съвет на НЗОК.

В първото си изказване след избора приемникът на подалия оставка проф. Николай Петров се обяви за намаляване на напрежението в системата. Секторът на здравеопазването няма цвят, той е кауза и зад нея трябва да вървим всички, посочи още Ананиев и допълни, че ще се стреми да внесе спокойствие в здравеопазването.

Той изтъкна, че е подготвил план за действие, който обхваща комплексно всички въпроси, свързани с реформата в здравеопазването. По думите му планът се базира на приоритетите на правителството, доразвити според собствената му визия.

"Защо не да не създам съвети на министрите на здравеопазването, които са управлявали до този момент, за да може и с тях да водим този дебат? Една от първите ми срещи ще бъде със съсловните организации. Предстои ни подготовка и подписване на Национален рамков договор", напомни новоизбраният министър на здравеопазването.

Средно от 1990 г. насам здравните министри се задържат по едва 451 дни (557 дни, ако изключим служебните министри), като само петима са успели да изкарат половин мандат: Мими Виткова, Петър Бояджиев, Славчо Богоев, Радослав Гайдарски и Петър Москов, изчислява "Инфограф", а в. "24 часа" илюстрира инфографиката им със снимки. Случай на министър, който да е изкарал пълен мандат, все още няма.

Ще очакваме по-дълбочинни концепции за промяна с технологията, с която ще бъдат извършени - не просто "Добър ден, аз съм еди-кой си", коментира в средата на седмицата Волен Сидеров, който първи потвърди официално кой е новият министър на здравеопазването.

"Имаме финансист, бюджетар, който е доказан като кариера, като качества. Най-важните проблеми на болниците са свързани с финансите. Може би по-добрият вариант е след толкова медици, които се изредиха, на поста да застане един мениджър", заяви още лидерът на "Атака".

Той напомни, че министърът е политическо лице, а политиките, които ще прилага, трябва да се базират на решенията на управляващата коалиция. По думите му Ананиев е бил лична кандидатура на премиера Борисов, която е била приета от останалите лидери на управляващото мнозинство. Сред другите варианти е имало лекари.

В предаването на Би Ти Ви "Лице в лице" Сидеров похвали решението на министър-председателя да приеме оставката на проф. Николай Петров след разследването за "роднинските поръчки" във ВМА: "В това отношение не можем да кажем, че Бойко Борисов си прави оглушки, напротив – лишава се от хора, от които би могъл като специалисти да има полза."

Източник: Би Ти Ви, БНР