The Post, с българско заглавие "Вестник на властта", пресъздава събития от началото на 70-те, когато един от най-влиятелните US вестници, "Вашингтон пост", влиза в конфликт със самия президент във връзка с войната във Виетнам (видео)

Броени месеци след като действащият президент на САЩ окачестви свободния печат като "враг на американския народ" и поведе кръстоносен поход срещу "фалшивите новини", както определя всеки репортаж, който не е в негова възхвала, Стивън Спилбърг припомня какво се е случило през 1971 г., когато друг държавен глава в Белия дом прави опит да заглуши медиите.

Виж още: Защо "Спотлайт" е фаворит за "Оскар"

Скандалът с т.нар. Pentagon Papers (букв. "Доклада на Пентагона") започва след като към вестник "Ню Йорк таймс" изтича информация за американската намеса във Виетнам от края на Втората световна война до 1967 г. - период, който обхваща три десетилетия и мандатите на четирима американски президенти.

Хиляди страници секретни документи са анализирани и огласени в цяла поредица статии. Държавният глава по това време, Ричард Никсън, реагира, като си осигурява съдебна заповед, която слага край на публикациите още в самото начало на разкритията.

Новият филм на Стивън Спилбърг "Вестник на властта" / The Post се спира на последващите събития, когато "Вашингтон пост" трябва да реши дали да започне свои публикации по документите - като рискува да си навлече същите ограничителни мерки или дори по-сериозен конфликт с властта.

Освен двете звезди в главните роли, режисьорът е събрал впечатляващ поддържащ ансамбъл с актьори от популярни и награждавани сериали като Боб Оудънкърк ("В обувките на Сатаната", "Обадете се на Сол"), Матю Райс ("Американците"), Трейси Летс ("Вътрешна сигурност"), който е известен и като драматург, Брадли Уитфорд ("Западното крило"), Кери Куун ("Остатъците"), Сара Полсън ("Зловеща семейна история"), Брус Грийнуд ("Специализантът"), Алисън Бри ("Момчетата от Медисън авеню"), Дейвид Крос ("Развитие в застой").

От ляво на дясно: Хауърд Симънс (Дейвид Крос), Фредерик "Фриц" Бийби (Трейси Летс), Бен Брадли (Том Ханкс), Кей Греъм (Мерил Стрийп), Артър Парсънс (Брадли Уитфорд), Чалмърс Робъртс (Филип Касноф), Пол Игнатиус (Брент Лангдън), Мег Грийнфелд (Кери Куун, седнала) и други лица от редакционния екип на "Уошингтън поуст" в първи кадър от The Post на Стивън Спилбърг

Начело на редакционния екип са издателката Катрин Греъм (Мерил Стрийп), първата жена начело на голям американски вестник, и главният редактор Бен Брадли (Том Ханкс). Двамата актьори, които са носители на общо шест награди "Оскар", се събират за първи път заедно на екрана.

За да хвърлят светлина върху отдавна скриваните факти за войната във Виетнам, героите им трябва да преодолеят своите различия и да изложат на риск не само кариерата си, а дори и свободата си...

Това е история за конкуренти, които се съюзяват на борба с враг, комуто никой не би могъл да устои сам - а поуката е за политическия елит, пазещ тайни, които не са в интерес на нацията, обобщава сп. "Ентъртейнмънт уикли".

Филмът попадна сред деветте заглавия, номинирани за "Оскар", а Мерил Стрийп получи своята рекордна 21-ва номинация. "Вестник на властта" е по кината у нас от 2 март, в навечерието на 90-ата церемония в Холивуд на 4 срещу 5 март.

Бен Брадли, който е главен редактор на "Вашингтон пост" през 1968-91 г., е сред героите и в друга историческа драма около вестника - "Цялото президентско воинство" (1976).

Филмът на реж. Алън Пакула пресъздава разплитането на аферата "Уотъргейт" от разследващите журналисти на "Поуст" Карл Бърнстийн (Дъстин Хофман) и Боб Удуърд (Робърт Редфорд) - довела до оттеглянето на Никсън от президентския пост.

Екранизацията по тяхната книга е отличена с четири награди "Оскар": за сценография, звук, адаптирания сценарий на Уилям Голдман, а Джейсън Робардс е удостоен със статуетката за най-добър поддържащ актьор именно с превъплъщението си в Бен Брадли.