Проф. Николай Петров подаде оставка след разкритията, че като началник на ВМА е сключил договори за близо 1,6 млн. лв с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете; колегите му определиха оттеглянето като "морален акт"

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на здравния министър генерал-майор проф. Николай Петров, след като беше разобличен в разследване на Би Ти Ви, излъчено в неделя, като ръководител на Военномедицинска академия (ВМА) е сключил договори за близо 1,6 млн. лв с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете.

Това са и двете единствени обществени поръчки, спечелени от компанията, която дори не е била регистрирана по БУЛСТАТ. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство, разкри още журналистическото разследване, озаглавено "Семейни поръчки".

В резултат на неефективно осъществен контрол са допуснати слабости и нарушения по процеса на провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки по Закона за обществени поръчки, пишат в резюмето на доклада си одиторите от Министерството на отбраната.

Една от обществените поръчки, на които те обръщат специално внимание, е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи - на стойност близо 1,18 млн. лева с ДДС.

Договорът между ВМА и консорциум "Ортопедие-Инвекс" е подписан на 13 януари 2015 г., когато Руслана Петрова е шеф на политическия кабинет на тогавашния здравен министър д-р Петър Москов. Адресът на дружеството съвпада с адреса на фирмата, която дъщерята на ген. Петров управлява, преди да започне работа в Министерството на здравеопазването...

Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна, коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

След днешното правителствено заседание финансовият министър Владислав Горанов разказа, че е разменил няколко думи с бившия вече здравен министър, който му казал, че 60 години е изграждал името си и няма да позволи то да бъде опетнено. Горанов определи оттеглянето като "морален акт".

Николай Петров (58) зае поста в началото на май и изкара във ведомството по-малко от половин година. Той е роден в Средец и е завършил медицина във Варна през 1985 г. От края на 80-те и началото на 90-те работи като клиничен ординатор и началник на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в бургаската Военна болница.

Във ВМА работи от 1992-ра, като ординатор, асистент, старши и главен асистент, а през 2004-та оглавява катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Министър на здравеопазването е в служебния кабинет на Марин Райков, а през 2014 г. става началник на ВМА и е удостоен с висше офицерско звание "бригаден генерал".

Специализирал е във Франция, Швейцария и САЩ. През 2012 г. става професор по анестезиология и интензивно лечение. От 2008 г. е президент на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене, а от 2009 г. - президент на Дружеството на анестезиолозите в България.

Наскоро в интервю за предаването на Би Ти Ви "Лице в лице" той определи като най-спешните проблеми на медицината у нас оцеляването на болничната помощ, защото има натрупани дългове над 500 млн., оздравителните програми, оптимизацията на работата, преразглеждането на лимитите към болниците и бюджета на Здравната каса.