Двукратният носител на "Оскар" призна за сексуалната си ориентация едва след като беше обвинен, че навремето е свалял свой 14-годишен колега. Разкритията обаче разгневиха ЛГБТ общността, а "Нетфликс" решиха да спрат хитовия му сериал "Къща от карти"

Сексскандалът с Харви Уайнстийн предизвика потоп от разкрития не само в Холивуд. За по-малко от месец вече над 50 жени разказаха за секстормоза, упражняван от продуцента, а някои дори го обвиниха в сексуално насилие.

Виж още: А какво мисли Тарантино?

Мъжете - хетеро- и хомосексуални актьори - също се включиха в общия хор със свои истории. Сред тях се откроява разказа на Антъни Рап (сериала "Стар трек: Дискавъри"), който прави кариерата си предимно на Бродуей, където играе от дете.

Именно театралната сцена в Ню Йорк го срещнала с Кевин Спейси, бъдещия двукратен носител на "Оскар", тогава едва на 26. Антъни бил на 14. Когато по-големият му колега го поканил на купон в апартамента си, тийнейджърът не се усъмнил. Било през 1986 г.

Всички останали били пълнолетни и на него бързо му доскучало. Влязъл в спалнята и гледал телевизия, докато на вратата не се появил подпийналият домакин. Оказало се, че е вече твърде късно и всички са се разотишли.

Спейси го взел на ръце, "както младоженец носи булката през прага", метнал го на леглото и се настанил върху госта си, очевидно в опит да го съблазни, свидетелства Рап пред "Бъзфийд". Момчето успяло да му се изплъзне и се скрило в банята, а след това си тръгнало.

Оттогава насам обаче не може да забрави тази случка - въпреки че днес е сред най-изтъкнатите гей звезди на Бродуей, с главна роля в хитовия мюзикъл "Наем" и екранизацията му, режисирана от Крис Кълъмбъс през 2005 г.

58-годишният Кевин Спейси, носител на актьорския "Оскар" за "Обичайните заподозрени" (1995) и "Американски прелести" (1999), междувременно продължаваше да държи личния си живот в тайна. Разказът на по-младия му колега обаче го провокира "да излезе на светло" чрез "Туитър", където поднесе едновременно извинение и признание.

Виж още: Франк Ъндърууд - съвременният Макиавели

"Уважавам и ценя Антъни Рап като актьор. Ужасен съм да чуя тази история. Честно казано, не си спомням тази среща, трябва да е било преди повече от 30 години. Ако обаче наистина съм се държал по описания начин, му дължа най-искрени извинения за неприличното си поведение, вероятно резултат от изпития алкохол, и съжалявам за чувствата, които е изпитвал през всичките тези години.

Тази история обаче ме насърчи да говоря за друго. Знам, че за мен се носят приказки и някои са провокирани от факта, че пазя ревниво личния си живот. Най-близките ми хора са наясно, че досега съм имал връзки и с мъже, и с жени. Обичал съм мъже и съм имал романтични срещи с мъже, а сега избирам да живея като гей. Искам да съм честен и открит в това и го започвам с равносметка за собственото ми поведение", написа той в микроблога си.

Признанието на Спейси разгневи ЛГБТ общността, защото с него актьорът се опитва да манипулира и отклони общественото внимание от сериозно провинение като сексуалното посегателство над малолетен.

На всичко отгоре се появиха и намеци, че поведението на сексуален агресор спрямо неговия пол не е единичен случай, като се е проявявало и през годините му като артистичен директор на лондонския театър The Old Vic.

Отново изплува и името на Брайън Сингър, режисьора на "Обичайните заподозрени", който в миналото също е бил обект на сходни обвинения и дори е бил даван под съд, но досега се е разминавал с правосъдието. В момента той режисира биографичния филм за британската рокгрупа "Куин" и фронтмена им Фреди Мъркюри, починал от СПИН през 1991-ва.

Кевин Спейси, когото гледахме това лято като злодей в "Зад волана", нашумя през последните години с хитовия сериал "Къща от карти", чийто предстоящ шести сезон ще бъде и последен, оповестиха от "Нетфликс" след разкритията.

Виж още: "Последното раздаване" - финалът на "Къща от карти"

Пред провал е и другият му филмов проект за онлайн платформата - "Гор", посветен на писателя Гор Видал. От тв академията вече обявиха, че актьорът няма да получи почетната награда "Еми", която трябваше да му бъде присъдена на 20 ноември.

Най-новите роли на Спейси също са по действителни случаи - като милиардера Дж. Пол Гети във "Всички пари на света" на Ридли Скот и показания на кино-литературния фестивал СинеЛибри 2017 "Бунтовник в ръжта", където младият Дж.Д.Селинджър се играе от Никълъс Холт.