От всички знаменитости, работили с разобличения в системен сексуален тормоз Харви Уайнстийн, изявлението от режисьора на "Криминале" се чакаше с най-голям интерес. Негови колеги като Майкъл Мур, Уди Алън и Оливър Стоун също заеха позиция

Куентин Тарантино призна, че отдавна е бил наясно с поведението на Харви Уайнстийн спрямо жените - включително от някогашната си приятелка Мира Сорвино, една от първите актриси, които се афишираха като жертви на сексуален тормоз от страна на продуцента.

В интервю за "Ню Йорк таймс" 54-годишният режисьор на "Криминале" изказва съжалението си, че не е сторил повече навремето и не е "поел отговорност". По думите му: "Ако тогава бях направил онова, което трябваше да сторя, не би трябвало и да работя повече с него".

Цялата негова кариера е свързана с опозорения филмов магнат - още от "Кучета в резерв" (1992). Двамата са работили заедно първо чрез студията "Мирамакс", която става флагман на независимото кино в САЩ, а после чрез The Weinstein Company, продуцирала и най-новия му филм, "Омразната осморка". В началото на лятото Харви организирал и годежа му с израелската певица Даниела Пик, на 33.

"Знаех достатъчно, за да сторя повече, отколкото направих - казва Тарантино пред вестника, чието журналистическо разследване доведе до изключването на Уайнстийн от американската киноакадемия. - Беше нещо повече от обичайните слухове и клюки. Не беше от втора ръка. Знаех, че го е вършил неведнъж."

Първата реакция на режисьора след избухването на огромния сексскандал в Холивуд беше твърде лаконична и дойде чрез актрисата Амбър Тамблин (сериалите "Д-р Хаус", "Двама мъже и половина"), участвала с малка роля и в "Джанго без окови".

Снощи имах дълга вечеря с моя приятел Куентин Тарантино, който ме помоли да споделя с вас изявлението му относно Харви Уайнстийн, написа тя в своя микроблог в "Туитър". В становището, публикувано от нея като снимка, се казва:

"През последната седмица съм шокиран и разбит от излезлите разкрития за Харви Уайнстийн, с когото ме свързва 25-годишно приятелство."

Тогава обаче Тарантино не зае конкретна позиция по сексскандала, а обясни, че се нуждае от още няколко дни, за да осмисли своите "болка, чувства, гняв и спомени", преди да говори публично по темата.

Друг режисьор, продуциран от Уайнстийн - документалистът Майкъл Мур, реагира във "Фейсбук", доста по-остро и многословно. Именно неговият "Фаренхайт 9/11", отличен със "Златна палма" в Кан, стана причина за раздялата на братята Харви и Боб с първата им компания "Мирамакс", собственост на "Дисни". Сега новата им фирма трябваше да разпространява и продължението "Фаренхайт 11/9".

"Намесвал съм се повече от веднъж при такива случаи и съм уволнявал мъже, които са тормозили жени сексуално. Харви Уайнстийн знаеше, че не бива да се държи неприлично с жени в мое присъствие. Предполагам, че преуспели социопати като него, които остават безнаказани години наред, внимават изключително много да не се издадат пред хора като мен, готови да застанат на пътя им. 

Не живея в Холивуд и не мога да коментирам атмосферата, която е създал и където процъфтява. Аз съм единственият режисьор, който го е изправял на съд (защото е крадец, което изисква други социопатични умения)...

Разследването на "Ню Йорк таймс"... е извънредно важен културен/социален/политически момент в историята и има потенциала да катализира фундаментална промяна в обществото ни срещу белите мъже, които са начело на Америка, откакто първите заселници стъпиха на континента", заявява авторът на книгата "Глупави бели мъже", носител на "Оскар" за филма си "Гимназията Колумбайн".

По-рано режисьорът Оливър Стоун, който се смята по-скоро за конкурент на Уайнстийн, също коментира скандала, но от дистанция, тъй като е на кинофестивала в Пусан, Южна Корея.

Той заяви, че би предпочел да изчака съдебния процес, преди да раздава оценки - а по-късно поясни, че не е бил запознат с разкритията на десетки актриси за дългогодишна и системна сексуална злоупотреба от страна на продуцента.

Виж още: Кара Делевин с послание към жертвите на секстормоз

След като се запознах с множеството публикации от последните дни, съм ужасен и приветствам смелостта на тези жени, които са докладвали секстормоз или изнасилване, пише режисьорът на "Сноудън" във "Фейсбук" и обявява, че се оттегля от поредицата "Гуантанамо", продуцирана от The Weinstein Company.

Сега обаче и самият той беше обвинен от бивша плеймейтка, че опипал бюста й на парти в негова чест преди 20 години.

Видео: Кейт Уинслет във филм на Уди Алън

Уди Алън, чийто филм "Могъщата Афродита" донесе "Оскар" на Миро Сорвино, една от жертвите на Уайнстийн, коментира пред Би Би Си, че "цялата тази история е много тъжна за всеки замесен в нея", но допълни:

"Дано не доведе до лов на вещици, атмосфера на съвременен Салем, където всеки мъж в офиса, който намигне на жена, трябва да си наема адвокат, за да се защитава. Това също няма да е справедливо... Да се надяваме, че от всичко това може да се извлече някаква полза - вместо да остане просто тъжна или трагична ситуация."

В началото на 90-те именно "Мирамакс" помага на Уди Алън да възроди кариерата си след скандалните твърдения, че по време на съжителството си с актрисата Мия Фароу е злоупотребявал с две от осиновените й дъщери - Дилън и Сун-И Превин, която днес е негова съпруга. Собственият му син Ронан Фароу също се обърна срещу него, а сега е автор на разследване срещу Харви Уайнстийн в сп. "Ню Йоркър".

Междувременно шефът на "Амазон студиос" Рой Прайс беше отстранен от длъжност за неопределен период заради сходни обвинения от продуцентката на сериала The Man in the High Castle Айза Хакет, дъщеря на писателя Филип К. Дик.

Случката с нея е от 2015 г., когато студийният бос й направил неприлично предложение, като й казал "Членът ми ще ти хареса", а след напомнянето, че тя има съпруга и деца, направил оферта за анален секс.

Прайс, донесъл три "Оскара" на студията, сега е обект на вътрешно разследване. Актрисата Роуз Макгоуън пък го упреква, че пренебрегнал факта на изнасилването й от Харви Уайнстийн.

Шефът на "Амазон" Джеф Безос излезе с отворено писмо, в което напомня, че подобно поведение не се толерира в компанията и са създадени условия служителите й да докладват за такива инциденти.

Филмовото подразделение на интернет гиганта замрази и два предстоящи проекта с вече бившата компания на Уайнстийн - "Семейство Романови" от създателя на "Момчетата от Мадисън авеню" Матю Уайнър и драматичен сериал на режисьора Дейвид О.Ръсел ("Наръчник на оптимиста") с участието на Робърт де Ниро и Джулиан Мур. Тримата оповестиха, че се отказват доброволно от по-нататъшна работа.