Минималните температури ще са под нулата, до минус 8, максималните - "едва" 15-20 градуса

Ноември започва със слънчево време и повишаване на температурите, прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Средната месечна температура обаче се очаква да бъде около и под нормата. която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса. за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и в долината на р. Струма между 8 и 10 градуса, а в планинските райони - от -5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите също се очаква да е около нормата. която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв. м, а в южните и планинските райони - между 60 и 90 л/кв. м.

В преходния месец между есента и зимата броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава, но при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градуса, т.нар. "циганско (сиромашко) лято".

Сега обаче най-високите показания на термометрите се очаква да бъдат едва 15-20 градуса, а най-ниските ще паднат до стойности между -8 и -3 градуса, а по Черноморието - около 0 градуса.

През първите дни от ноември ще преобладава слънчево време, а температурите ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Към 3-4 ноември през страната се очаква да премине бърз студен атмосферен фронт, облачността да се увеличи и на отделни места да превали дъжд, а температурите слабо да се понижат.

Относително подобрение на времето и повишение на температурите се очаква през периода 5-7 ноември. През последните дни от десетдневката облачността отново ще се увеличи и на места ще има валежи: в равнините от дъжд, а в планините - от сняг. Температурите ще се понижат.

И през втората десетдневка динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена и времето ще е променливо. Около 12, 17 и 20 ноември има повишена вероятност за преминаване на атмосферни смущения. Ще има и валежи, като с понижението на температурите дъждът по високите полета и в Предбалкана ще преминава в сняг.

През повечето дни от третата десетдневка времето ще се определя от антициклонален тип атмосферна циркулация. Динамиката ще намалее и над страната ще преобладава облачно, а в равнините и мъгливо време. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони.

След преминаването към зимно часово време Слънцето в София в началото на месеца изгрява в 7,01 ч. и залязва в 17,19 ч., а продължителността на деня е 10 часа и 18 минути. В края на месеца Слънцето ще изгрява в 7,36 ч. и ще залязва в 16,54 ч., а продължителността на деня намалява до девет часа и 18 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
4 ноември - пълнолуние,
10 ноември - последна четвърт,
18 ноември - новолуние,
26 ноември - първа четвърт.

Източник: агенция "Фокус" / НИМХ при БАН