Най-новите сред тях са сериалът на Дани Бойл и трилърът на Ридли Скот за похищението на 16-годишния Джон Пол Гети III от италианската мафия през 70-те - когато дядо му, най-богатият човек в САЩ, отказва да плати 17 млн. долара откуп (видео)...

- "Добро утро, нощ" на Марко Белокио (за отвличането и убийството на италианския политик Алдо Моро от "Червените бригади"),

- "Мера според мера" на Георги Дюлгеров (за аферата "Мис Стоун" от началото на ХХ век),

- "Пати Хърст" на Пол Шредер с Наташа Ричардсън като внучката на американския медиен магнат Уилям Рандолф Хърст,

- "Кръв и пот" на Майкъл Бей,

- "Могъщо сърце" на Майкъл Уинтърботъм с Анджелина Джоли като вдовицата на журналиста от "Уолстрийт джърнъл" Даниел Пърл, отвлечен и убит в Пакистан от членове на терористичната мрежа "Ал Кайда",

- "Германия през есента" (1978), дело на група режисьори от новото немско кино", и "Комплексът "Баадер Майнхоф" на Ули Едел, посветени на екстремистката "Фракция Червена армия" и пленения от тях индустриалец Ханс Мартин Шлайер, бивш нацистки офицер,

- "Отвличането на Хайнекен" на Даниел Алфредсон (трилогията "Милениум") с Антъни Хопкинс в заглавната роля на холандския бизнесмен, чиито похитители получават най-големия откуп, плащан някога...

Виж още: Нова банда за отвличания!

Това са само няколко от най-известните филми за отвличане, създадени по действителен случай. Към списъка миналата есен се присъедини и новият проект на Ридли Скот "Всичките пари на света" (All The Money In The World).

Броени седмици преди излизането му по кината режисьорът взе безпрецедентното решение да презаснеме сцените с двукратния носител на "Оскар" Кевин Спейси заради обвиненията към актьора в сексуални посегателства. 58-годишният актьор беше заменен от ветерана Кристофър Плъмър, който с "Новаци" (2010) стана най-възрастният носител на "Оскар".

На 13 декември той навърши 88, а през януари поддържащата му роля във "Всичките пари на света" го превърна и в най-стария актьор, номиниран някога за "Оскар".

След като звездата на сериала "Къща от карти" се замеси в холивудския сексскандал, премиерата, която трябваше да закрие фестивала на Американския филмов институт през ноември, беше отменена и екипът предприе спешни мерки, за да спаси репутацията на филма.

Ролята на Спейси е относително малка, но се очакваше да генерира интерес заради визуалната му трансформация в доста по-възрастен персонаж, който се появява и в ретроспективни сцени до четвърт век назад.

Сюжетът и на този филм ни връща към началото на 70-те години, когато италианската престъпна групировка Ндрангета, известна още като "калабрийската мафия", отвлича Пол Гети (1956-2011), най-голямото от четирите деца на Джон Пол Гети-младши.

Исканият откуп е колосална сума - 17 млн. долара. Дядото Пол Гети (Плъмър / Спейси), който по онова време е смятан за номер 1 по богатство в САЩ, отказва да я плати и семейството получава като пратка отрязаното ухо на 16-годишния младеж.

Майката му Гейл (Мишел Уилямс) има трудната задача да убеди своя бивш свекър, че трябва да спаси внука. В трудната задача й помага бивш таен агент (Марк Уолбърг), който е съветник и дясна ръка на милиардера.

В крайна сметка нефтеният магнат склонява на малко над 3 млн. долара и наследникът му, в чиято роля влиза Чарли Плъмър (сериала "Престъпна империя"; без роднинска връзка с екранния си дядо), е освободен след пет месеца в плен...

В основата на сценария стои книгата Painfully Rich: the Outrageous Fortunes and Misfortunes of the Heirs of J. Paul Getty (1995) от Джон Пиърсън.

"Дж. Пол Гети имаше цяло състояние. Цената я платиха всички останали", гласеше рекламното изречение на първия плакат

Съдбата на истинския Джон Пол Гети III е печална въпреки парите, които наследява след смъртта на дядо си през 1976 г. Подобно на баща си младежът се пристрастява към алкохола и наркотиците, а свръхдоза през 1981-ва му причинява чернодробна недостатъчност и мозъчен удар, който го оставя парализиран. Умира едва на 54 през 2011 г.

Междувременно случаят с отвличането му дава сюжет и на цял сериал - Trust (Доверие). Първият сезон на антологията е дело на режисьора Дани Бойл и се състои от 10 епизода по сценарий на Саймън Бофой ("Беднякът милионер"). Премиерата е на 25 март по американския тв канал FX.

В ролята на свръхбогатия дядо е поверена на друг ветеран, Доналд Съдърланд (82), майката се играе от носителката на "Оскар" Хилари Суонк, а звездата от "Мумията" Брендан Фрейзър играе героя на Марк Уолбърг.