Бащата на Адриан Златков признава, че е платил солиден откуп за сина си, отвлечен и пуснат десетина дни по-късно. Неофициално се говори за 700 хил. лева

Няколко години след обезвреждането на "Наглите" се появи нова банда за отвличания срещу откуп.

Първата й жертва стана бизнесменът Тони Златков, чийто син Адриан прекара повече от 10 дни в плен, преди да бъде пуснат на свобода снощи след плащане на солидна сума.

Младежът е бил оставен на пътя до Панчарево в неделя вечерта, в добро общо състояние. Баща му призна пред Би Ти Ви, че е платил откуп за него, като не назова сумата, но уточни, че тя е много сериозна за семейството му.

Неофициално се говори за 700 хил. лева. Ако тя се потвърди, влиза в Топ 5, където най-високата сума е 600 хил. евро, платени за освобождаването на бившия митничар Георги Георгиев - Пурата, отвлечен през октомври 2008.

През пролетта на 2009 г. с 554 хил. евро и два пръста на лявата си ръка се раздели бившият изпълнителен директор на футболния клуб "Литекс" Ангел Бончев. Той прекара в плен 50 дни, а след това трябваше да откупува и жена си.

Златков-старши, който е собственик на автокъщата за луксозни автомобили "Софавто", посочи вчера, че още не е разпитвал сина си за подробности: "Много е изтощен и решихме, че не е правилно."

Младият мъж изчезна рано сутринта на 30 август. Колата му беше намерена на пътя за софийското село Герман, близо до дома на фамилията. Вътре бяха останали личните му документи и телефон, припомня Би Ти Ви.

Според източници на телевизията автомобилът, с който е отвлечен, бил откраднат десетина дни преди похищението. Нападателите инсценирали полицейска проверка и така накарали младия мъж да спре...

Преговорите за откупа и освобождаването водел лично баща му в продължение на близо седмица. Свързвали се само чрез есемеси. Тони Златков оценява комуникацията с похитителите като толерантна. Те обаче не му предоставяли доказателства жив ли е синът му.

Младежът бил пуснат ден след даването на сумата. "Оставили са го в дефилето, посока Самоков. Добри хора са го прибрали на автостоп. Взехме го от бензиностанция на Горубляне, той ни се обади от телефона на хората", разказва Тони Златков пред Би Ти Ви.

 

Бизнесменът е категоричен, че Адриан не е бил тормозен и са се отнасяли добре с него. По думите му отвличането е с цел пари, а нито той, нито синът му имат врагове.

"Софавто" беше атакувана няколко пъти. Преди няколко месеца там имаше палежи, а щетите бяха за над 1 млн. евро.

Семейството вече има охрана пред дома си. Всеки човек би се страхувал и няма човек, който да преживее този кошмар и да не се страхува, казва Тони Златков.

"Хората, които се занимават с този род престъпления, имат сериозен криминален опит преди това. Всеки има различен криминален опит, за да изпълнява съответната задача добре", обясни след изчезването на Адриан в края на август психологът Тодор Тодоров, работил по случая с "Наглите". По думите му отвличането е изключително прецизно планирано.

Според него ако престъпниците са новосформирана група и случаят приключи успешно, е твърде вероятно те да продължат с този "бизнес", защото "апетитът идва с яденето".

Друга хипотеза е, че "Наглите" се възраждат. Бандата беше отговорна за 19 отвличания преди десетина години. През 2009 г. по случая бяха арестувани 25 души, обвинения получиха 11, но едва четирима от тях се сдобиха с ефективни присъди - другите са на свобода.

Ивайло Евтимов - Йожи, Прокопи Прокопиев - Културиста, и Даниел Димитров - Релето, бяха осъдени на по 18 години зад решетките. Любимир Димитров - Гребеца, получи 10 години. 

"Аз си мисля, че групата е била по-голяма от осъдените. Имало е хора, които са дошли от чужбина; един от тях ми каза, че е минал 2000 км заради мен", коментира бизнесменът Киро Киров, който беше сред жертвите на "Наглите" през 2009 г. и беше пуснат, след като синът му го откупи срещу 517 хил. евро.

Престъпниците изтезаваха похитените и заплашваха близките им, че ако не платят стотици хиляди левове откуп, ще върнат отвлечените на парчета. Освен два пръста от ръката на Ангел Бончев, те отрязаха и ухото на Михаил, син на бившия транспортен министър Вилхелм Краус. Младият мъж беше пуснат на свобода срещу 300 хил. евро.

За хора като "Наглите" отвличането е бизнес, а хората са стока, твърди бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов, който беше част от екипа, разкрил групата.

"Най-критичният момент и най-важният в такива случаи е да бъдат запазени животът и здравето на отвлечения. Нищо друго няма значение. Дори и парите са второстепенни", коментира той пред Би Ти Ви.

Има случаи, когато близките на отвлечените решават да преговарят с похитителите сами, а разследването започва едва след като похитеният се прибере у дома. Ексшефът на ГДБОП Станимир Флоров обяснява, че когато се дадат парите за откупа и дните за връщането на похитеното лице са доста, през това време бандитите успяват да заличат следите си, изчистват пари, разделят си ги

Източник: Би Ти Ви