Според експерта от ГДБОП жертва на изнудвания в интернет стават хора от всякакъв калибър

Сексуалните престъпления срещу деца и въобще сексуалните престъпления бележат сериозен ръст и се превръщат в устойчива тенденция, посочи пред БНР началникът на отдел "Трансгранична престъпност" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Явор Колев.

От началото на годината до момента имаме над 80 успешни операции срещу педофили в страната, а също така срещу изнудвания, които са насочени към възрастни граждани, съобщи той и поясни:

"Всякакви граждани са изнудвани в интернет пространството. Изпадайки в някакво по-особено състояние, хората влизат в контакт с такива насилници, доверчиви са и предоставят материал, който впоследствие бива използван за изнудване срещу финансови средства..."

Само през последната седмица силите на реда у нас имат четири успешни намеси против сексуални престъпления като разпространение на педофилски материали онлайн и изнудване на деца по интернет.

Колев подчерта, че се предприемат множество мерки за предотвратяване и превенция на такива престъпления: "От началото на годината имаме предотвратени 2,4 млн. опита за достъп от българска територия към сайтове с детска порнография."

Според него: "Законодателството трябва бързо да се променя, така че да бъде адекватно на бързо променящите се условия във виртуалното пространство и развитието на технологиите. Нашето законодателство, особено в Наказателния кодекс, е с доста голяма давност.

Последните изменения по отношение на киберпрестъпленията са с повече от 10 години давност, което създава предпоставки за ненаказуемост на определени деяния в интернет. Трябва да се актуализира законодателството, трябва да се синхронизира със законодателството на нашите партньори от ЕС и да имаме достатъчна гъвкавост при прилагането на този тип законодателство."

Той коментира и интернет играта "Син кит", определяна като онлайн руска рулетка за тийнейджъри:

"Синият кит" е малко като зеления хайвер - всички са чували за него, но никой не го е виждал. Според мен се касае за медийни спекулации, опити да бъде привлечено вниманието на обществеността. В България няма такива случаи, а и към момента няма официални данни от нашите партньори нито в ЕС, нито в Русия, нито в САЩ. Категорично мога да кажа, че в България разпространение на този тип атака не съществува."

Изписването на хаштаг с ключова дума в социалните мрежи е достатъчно, за да станеш част от "Синия кит", пояснява Novini.bg. С теб на лични съобщения се свързва "настойник" или "гуру" - човек, който в продължение на 49 дни ти дава задачи. Някои от тях са безобидни, като да гледаш страшни филми посред нощ, но други са опасни за живота.

Всяко предизвикателство трябва да е придружено със снимка за доказателство. Последната, 50-а задача е подтик към самоубийство, нарича се "Срещни се с кит".

"Син кит" тръгва от Русия, но само за четири години стига до 19 държави на пет континента: Северна и Южна Америка, Африка, Европа и Азия. Създателят на играта Филип Будейкин, бивш студент по психология, е обвинен в склоняване към самоубийство на 15 тийнейджъри и осъден на три години и четири месеца затвор - но властите в родината му подозират, че жертвите са много повече.

Според медиите на Стария континент играта е популярна сред тийнейджърите в Полша, България, Латвия, Португалия, Испания, Великобритания.

Източник: БНР, Novini.bg