Кандидатурата му, която имаше подкрепата на досегашния председател Георги Колев, беше одобрена още през септември, но президентът я върна за потвърждение от новия Висш съдебен съвет

Георги Чолаков, който доскоро ръководеше второ отделение на съда, става председател на Върховния административен съд (ВАС), след като президентът Румен Радев подписа указа за заемането на поста.

Кандидатурата му, която имаше подкрепата на досегашния председател Георги Колев, беше издигната от Общото събрание на съдиите във ВАС и беше одобрена още през септември, но тогава държавният глава отказа да го назначи.

При първия избор за него гласуваха 20 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), а за неговия опонент Соня Янкулова - едва петима. Печелившият кандидат трябваше да събере поне 17 гласа.

Сега нови 20 членове на ВСС препотвърдиха, че той е най-подходящият за поста. Гласовете "против" бяха  на четиримата върховни съдии Атанаска Дишева, Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска.

ВАС контролира актовете на властта, а председателят е един от т.нар. "трима големи" в съдебната власт с мандат седем години и член по право на ВСС, припомня БНТ.

По принцип финален за процедурата е президентският указ, но според конституцията при повторно предложение за веднъж бламиран кандидат Румен Радев вече няма право да откаже да сложи подписа  си, пояснява БНР.

На първото си изслушване Чолаков декларира, че ще работи за качествено административно правосъдие и подобряване на тълкувателната дейност на ВАС. Освен това обеща електронно административно правосъдие и ефективна оценка на натовареността на съдиите, както и да се отчита регулярно пред ВСС, а в отговор на главния прокурор коментира, че според него мястото на прокуратурата е в съдебната власт.

Сега той обеща да ръководи върховния съд с подкрепата на редовите съдии, да развие съдийското самоуправление и разкритикува някои от практиките на Георги Колев, когото сменя официално от 22 ноември.

Изборът се следи доста внимателно от Брюксел, тъй като в последния доклад беше посочен сред условията за евентуално отпадане на мониторинга, отбелязва още БНТ.

Това беше и едно от последните важни решения на предишния ВСС, по-малко от месец преди изтичането на мандата му, затова имаше спор дали не е по-редно този избор да се проведе от следващия Висш съдебен съвет, който ще трябва да работи с новоизбрания председател.

Дни преди пленума на тогавашния ВСС излязоха медийни публикации с твърдения за съмнителни имотни сделки и несъответствия в имотната декларация на Чолаков. В писмена позиция тогава той заяви, че фактите са манипулирани и това е "груб опит за опетняване".

По време на изслушването той беше запитан дали през 2011 г. се е сдобил законно с цесии върху множество имоти  около Балчик. Той обясни, че вече ги ползва и не вижда нищо незаконно в това. Повтори и го и на първата си пресконференция.

Източник: БНР, БНТ