Докато в региона върлуват урагани, дни след 8,1 по Рихтер нов силен трус в страната - точно 32 години след земетресението, взело хиляди жертви. Срутиха се сгради; спасителни екипи издирват оцелели в разрушенията

Точно на 19 септември, на годишнината от земетресението със сила 8 по Рихтер в Мексико през 1985 г., при което загинаха 10 хил. души, нов силен трус в централната част на страната събори десетки сгради и взе над 200 жертви.

Силата му е 7,1 по Рихтер, а епицентърът - на 123 км югоизточно от Мексико сити, на 51 км под земната повърхност. Най-засегнати са щатите Морелос и Пуебла, както и столицата, която е сред най-гъсто населените градове в света, а числеността на населението, заедно с околностите, достига 20 млн. души.

Повечето повредени и разрушени постройки са жилищни, но сред тях има и училище, където са загинали много деца, а други са затрупани под отломките. Спасителни екипи трескаво издирват оцелели сред руините. Потвърдена е смъртта на 32 ученици и петима възрастни, още 22 деца се водят безследни изчезнали.

Трагедията се разигра в 13,14 ч. местно време, малко след проведеното учение за действия при земетресение, поради което мнозина помислили, че сигналът за труса е тренировъчен. Почти 4 млн. домакинства останаха без електричество, затворено беше и летището в Мексико сити.

Виж още: Какво да правим при земетресение

Регионът е земетръсен - през 1787 г. там е усетено и най-силното земетресение в тогавашната испанска колония, с предполагаема сила 8,6 по Рихтер.

Губернаторът на щата Мексико обяви следващия ден за неучебен, а обществения транспорт - за безплатен, за да могат хората да се приберат по домовете си. Повече от 200 са пострадалите училищни сгради, по 15 от тях има сериозни щети.

В големите градове предупредиха да не се пуши по улиците, за да се избегнат експлозии на прекъснати газопроводи и газови инсталации.

Новият трус идва само дни след мощните 8,2 по Рихтер, които на 8 септември разлюляха южното тихоокеанско крайбрежие на Мексико, близо до границата с Гватемала. Епицентърът беше на 87 км югозападно от Пихихиапан, с дълбочина 70 км, а броят на жертвите достигна близо 100.

Тогава бяха измерени и множество вторични трусове, надхвърлящи 4-та и 5-а степен по Рихтер, а най-силният, който беше усетен и в столицата Мексико сити, на около 1000 км от епицентъра, доведе до предупреждение за цунами в няколко латиноамерикански държави: Мексико, Гватемала, Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама и Хондурас.

Бедствието преди десетина дни съвпадна с урагана Ирма, който насам връхлетя с близо 300 км/ч. Най-силната буря в Атлантика от десетилетие насам опустоши карибските острови, преди да продължи унищожителния си поход към Куба и US щата Флорида.

Виж още: Най-шокиращите кадри от потопа в Тексас

Най-засегната от Ирма беше островната държава Антигуа и Барбуда. И ако Антигуа, където живеят около 80 хил. души, по чудо се размина без сериозни щети, Барбуда, чието население е близо 1600 души, буквално беше изравнен със земята - 95% от сградите на острова се оказаха разрушени и под вода.

Там цената на възстановителните работи се очаква да надхвърли 100 млн. долара. Съседният остров Свети Мартин, който е френска и холандска територия, също стана напълно непригоден за живеене. Британският Ангила беше като пострадал от ядрен взрив, коментира Би Би Си.

След Ирма в региона се оформиха още две бури - Катя в Мексиканския залив и Хосе в Атлантическия океан, а сега като ураган от най-високата, пета степен, връхлетя и Мария.

Ирма беше ураган от пета степен и след като върлува повече от три денонощия, стана най-продължителният циклон в историята на метеорологията. По данни на Червения кръст броят на засегнатите хора се измерва в десетки милиони.

Източник: Би Би Си, БНТ