Ураганът Харви, който връхлетя щата в края на миналата седмица, причини катастрофални наводнения не само в четвъртия по големина град в САЩ Хюстън (видео, снимки)

Тексас преживява бурята на века. Американският щат се оказа в епицентъра на урагана Харви още в края на миналата седмица, но намаляването на силата му до тропическа буря не подобри бедствената ситуация, напротив.

Виж още: Как се действа при наводнение

Проливните дъждове причиниха катастрофални наводнения, особено в 2,3-милионния Хюстън, който е четвъртият по големина град в САЩ. В града и прилежащите му райони живеят общо над 6,5 млн. души.

Властите там отложиха евакуацията след негативния си опит от 2005 г., когато заради урагана Рита цялото население тръгна да се изнася от града по едно и също време - три седмици след като друг ураган, Катрина, опустоши Ню Орлиънс, щата Луизиана.

Стълпотворението в Тексас тогава доведе до над 100 жертви, почти колкото взе и самият ураган. Десетки пострадаха или починаха от топлинен удар, докато чакаха в задръстването близо цял ден. Избухнаха конфликти, а 24 души загинаха при експлозията на чартърен автобус, превозващ обитателите на старчески дом.

Тогава страховете от Рита се оказаха неоснователни, тъй като силата му отслабна още преди да връхлети щата, припомня "Уошингтън поуст".

Виж още: Тайфуните с нежни имена взимат повече жертви

Сега се стигна до обратната ситуация - градската управа не разпореди незабавна евакуация, а се задоволи с предупреждение. Препоръката към населението беше да не се крият по таваните, ако не разполагат с брадва, за да си пробият път и да излязат на покрива, където да очакват спасителите.

Най-шокиращият кадър от бедствието след Харви дойде от старческия дом La Vita Bella в градчето Дикинсън. Снимката беше пусната в "Туитър" в неделната сутрин от Тимъти Дж. Макинтош с апел за спасяването на обитателите, които търпеливо изчакваха спасителните екипи във вода до кръста.

По-късно той оповести, че благодарение на медийното внимание домът е станал приоритет и вече е евакуиран, а обитателите му - и хората, и котките - са в безопасност. Спасени там са 18 души.

Щатът е активирал националната гвардия, която наброява 12 хил. военнослужещи цивилни, като очаква във временните убежища да бъдат настанени 30 хил. души, а половин милион да потърсят помощ.

Виж още: Наводненията на кино: 5 много различни филма за водни бедствия

Само за седмица в Тексас падна количество дъжд, достатъчно за цяла година. Прогнозата за времето предвижда ситуацията в югоизточната част на щата да се влоши, с още животозастрашаващи наводнения в сряда и четвъртък. Тогава се очаква Харви да връхлети и съседния щат Луизиана, където също е обявено извънредно положение.

Друг сърцераздирателен кадър беше споделен в "Инстаграм" от репортера на Си Ен Ен Ед Лавандера - снимка на две кучета в лодка, оставени след евакуацията в Дикинсън, сами сред придошлите води, но с храна. Те също са прибрани от спасителните екипи и вече са намерили стопаните си, уточняват очевидци.

Някои от най-големите петролни рафинерии в щата, който е център на нефтодобива, преустановиха работа. Затворени бяха повечето училища в Хюстън, както и двете основни летища, където пистите останаха изцяло под вода.

В началото на седмицата в града беше въведен полицейски час заради опасенията от мародерство. Ограничението е в сила от полунощ до пет сутринта местно време, но не важи за доброволци по спасяването, както и за хората, които отиват или се връщат от работа.

Най-тиражните американски вестници отразяват евакуацията по първите си страници, като пишат за ужас, отчаяние, страх, разруха, парализа и хаос...

Във вторник президентът Доналд Тръмп посети бедстващия щат заедно с първата дама Мелания, която предизвика множество коментаи, защото се качи на самолета върху обувки на високи токчета. На слизане в Корпус Кристи тя все пак се преобу в бели маратонки.

Преливащите язовири влошават положението в Хюстън, но по-страшно е очакването за последствията, тъй като по първоначални данни 80% от засегнатите домакинства нямат застраховка срещу наводнение.

Виж още: Варна помни и други страшни наводнения

Местните жители недоволстват, че не са били предупредени да напуснат домовете си, защото когато осъзнали нуждата от евакуация, пътят им за бягство вече бил отрязан от придошлите води. Броят на жертвите към сряда сутринта надхвърли 15, а някои магистрали приличаха на открито море.

Междувременно мусонните дъждове в Южна Азия взеха 1200 жертви, наводниха стотици хиляди домове и по данни на ООН засегнаха над 40 млн. души в Индия, Бангладеш и Непал.