Какво кара влиятелни мъже като комика Луис Си Кей и продуцента Харви Уайнстийн да упражняват сексуален тормоз над жени, като ги правят очевидци на своето самозадоволяване в работна обстановка, пита се Си Ен Ен

Луис С.К. е новият разобличен в поредицата разследвания на "Ню Йорк таймс" за сексуалния тормоз в шоубизнеса, която доведе до падението на холивудския филмов магнат Харви Уайнстийн.

Публикацията на вестника, в която пет жени обвиняват комика в непристойно поведение през 2002-2005 г., отмени премиерата на филма му I Love You, Daddy с участието на звезди като Джон Малкович и Клоуи Грейс Мориц. Младата актриса научила две седмици по-рано и веднага се оттеглила от рекламната кампания. Героинята й там е тийнейджърка, дъщеря на неговия персонаж, която има връзка със значително по-възрастен мъж, режисьор.

За по-малко от 24 часа телевизионните токшоута поканиха други гости на негово място. Дистрибуторите The Orchard обявиха, че планираното разпространение на лентата, която трябваше да е по кината от 17 ноември, няма да се състои. HBO свалиха предаванията му от своята онлайн видеотека, а от платформата "Нетфликс" прекратиха по-нататъшните си планове за сътрудничество с него.

Актьор, сценарист и продуцент на тв сериали, Луис Си Кей, който наскоро навърши 50, е носител на шест тв награди "Еми", но е сравнително непознат у нас - макар името му да е култово за любителите на стендъп комедията.

Виж още: Когато ни писне от политическа коректност

През 2014 г. мъжкото сп. GQ го провъзгласява за американския цар на комедията. Последната му голяма роля беше зад кадър - като гласа на главния герой, кучето Макс, в анимационния сериал "Сами вкъщи". Заради подронения му престиж обаче продуцентите обявиха, че няма да го канят за продължението.

Той е роден на 12 септември 1967 г. във Вашингтон. Като сценарист и продуцент е работил за "Шоуто на Конан О'Брайън", "Шоуто на Дейвид Летърман", "Шоуто на Крис Рок", а комедийният му сериал Louie, излъчван зад Океана по FX Networks през 2010-2015 г., е двукратно номиниран и за "Златен глобус".

За същата тв мрежа в момента той прави още четири сериала. След разкритията обаче FX скъсаха отношенията си с него и продуцентската му компания Pig Newton.

Прегрешението на Луис Си Кей? Мастурбирането пред жени - основно негови колежки. Самозадоволяването впрочем е честа тема и в собствените му комедийни монолози, които се характеризират с вулгарен език и черен хумор.  

Тези истории са истина, призна той в изявление, публикувано от сп. "Ентъртейнмънт уикли":

"По онова време си казвах, че не върша нищо нередно, след като преди да извадя члена си пред жена, първо питам. По-късно в живота си обаче, прекалено късно, научих, че когато имаш власт над даден човек, да питаш за нещо подобно не е въпрос.

За тях това е затруднение, неприятна и неудобна ситуация. А аз се възползвах от тази власт безотговорно. Съжалявам за действията си. Опитвал съм се да се поуча от тях. И да избягам от тях.

Сега съм наясно със степента на последствията от моите действия. Вчера научих до каква степен съм накарал тези жени, които са се възхищавали от мен, да се почувстват зле в мое присъствие и да бъдат предпазливи с други мъже, които никога не биха ги поставили в такова положение.

Аз се възползвах и от факта, че съм уважаван и известен в своята и тяхната общност, което ги е лишило от възможност да споделят за случващото се и им е докарало неприятности, когато са се опитали да го сторят, защото хората, които ме харесваха, не са искали да ги чуят. А моята позиция ми позволи да не се замислям върху това.

Не мога да си простя. И трябва да се помиря с човека, който съм. Това е нищо в сравнение със задачата, с която съм ги оставил да се справят те.

Иска ми се да бях реагирал на тяхното възхищение, като бъда положителен пример за тях като мъж и им дам напътствия в това поприще, защото и аз съм се възхищавал на тяхната работа.

Най-трудното съжаление, с което трябва да живееш, е тогава, когато си наранил някого с действията си... Това включва хора, чийто професионален и личен живот е засегнат от случващото се, работещи по проекти, които се реализират и в момента: екипите и актьорите от сериалите Better Things, Baskets, The Cops и One Mississippi и филма I Love You, Daddy.

Причиних мъки и затруднения на FX, The Orchard и другите компании, които са ми гласували доверие години наред. Донесох болка на семейството си, приятелите си, децата си и тяхната майка.

Своята дълга и щастлива кариера съм направил с приказки - и съм говорил каквото си искам. Сега ще се оттегля и дълго време само ще слушам."

Обвиненията срещу Луис С.К. не са прецедент - холивудският филмов магнат Харви Уайнстийн, чийто набор сексуални прегрешения е значително по-широк, също беше обвинен в мастурбиране в присъствието на дами, както и журналистът Марк Халперин (който отрича твърденията на четири жени).

Актрисата Оливия Мън ("X Men: Апокалипсис") свидетелства за сходно поведение от режисьора и продуцента Брет Ратнър - отречено чрез адвоката му. Режисьорът Джеймс Тобак, номиниран за "Оскар" като сценарист на "Бъгси", чиито афиширали се жертви на неговите сексуални посегателства са вече няколкостотин, е имал и подобни прояви, разкри "Лос Анджелис таймс".

Защо всъщност влиятелни мъже упражняват сексуален тормоз над жени, като ги правят очевидци на своето самозадоволяване в работна или свързана с работата им обстановка, пита се Си Ен Ен. В случая става дума за ексхибиционизъм - импулса на човек да се разголи или стимулира пред непознат.

Науката го причислява към т.нар. парафилии - цял списък от "повтарящи се, интензивни, сексуално възбуждащи фантазии, импулси или поведение, които са обезпокоителни или увреждащи и включват неодушевени предмети, деца или несъгласни възрастни, причиняват страдание (нараняване) или унижение на автора им или на партньора му с потенциал да навредят".

Джеймс Кантор, директор на Центъра за сексуалност в Торонто, преподавател в Медицинския факултет на университета в Торонто, обяснява пред Си Ен Ен, че е лекувал много мъже с всякакви форми на ексхибиционизъм и други парафилии - дори такива, които мастурбират точно по този начин.

"Това е крайна форма на ексхибиционизъм, който рядко ескалира. Целта е излагането на показ, демонстрирането на гениталиите", казва той пред Си Ен Ен.

Поведението на ексхибициониста може да варира от оставянето на послания с мръсни думи през разголването пред други хора със или без ерекция до самозадоволяване пред свидетели. Именно последното е и най-плашещо за жертвата - защото не знае какво следва.

"В този случай правилата на поведение вече излезли от контрол и тя не знае дали това няма да ескалира до изнасилване или друга проява на насилие. Но целта е показването на гениталиите - и това интересува тези хора много повече от практическия секс", обяснява специалистът.

Други психиатри твърдят, че проблемът се корени в "желанието да те гледат и да ти се възхищават" - и Кантор е съгласен с тях, като дори прави аналогията с паун, който се перчи със своята мъжественост:

"Всъщност не знаем какво го причинява. Някои клиенти се подлагат на психоанализа години наред в опити да разберат на какво се дължи. Като цяло са преди всичко объркани. Знаят само, че са различни и не разбират защо останалите също не го правят."

След всички разкрития за ексхибиционистичните прояви на известни мъже, може ли да се твърди, че подобно поведение е някаква форма на агресия с цел демонстриране на власт? Не точно, смята Кантор.

Според него: "Става дума по-скоро за привилегия, защото тяхното обществено положение им позволява да се измъкнат безнаказано. А това подхранва състоянието им и води до неговото излизане от контрол. Страничният ефект, когато си надарен с власт, че преди да бъдеш заловен, се увличаш в много по-голям мащаб."

Източник: "Ентъртейнмънт уикли", Си Ен Ен