Просто песните, които възпяват дъжда, са толкова много!

Помните ли предишната ни селекция с 10 песни за дъждовно време? Време е за нова, двойна и дори тройна порция хитове на дъждовна тематика.

Към "Слушай дъжда" на Кристиан Костов и класики като It's Raining Men на "Уедър гърлс", Rain And Tears на Демис Русос и Purple Rain на Принс добавяме още вечнозелени парчета от българската естрада и световната попмузика.

В първата категория попадат БГ песни от средата на 80-те като "Дъждовни въпроси" на ФСБ по текст на Даниела Кузманова, "В такава нощ" на трио "Трик" по музика на Кристиян Бояджиев и текст на Живко Колев, "Дъжд" на група "Жар" (музика Димитър Вълчев по стихове от Георги Джагаров), "Дъжд и слънце" на Кристина Димитрова и Орлин Горанов (музика Иван Пеев, текст Иван Тенев), "Няма нищо по-хубаво от лошото време" на Георги Минчев (от едноименния филм по романа на Богомил Райнов), "Дъжд заваля" на Маргарита Хранова - кавър на I Will Not Die, популярна от репертоара на холандката Ингрид Куп.

От по-ново време са баладите на "Рег долз" Rainy Day (1993), с вокала на Дичо в стил Аксел Роуз, и на Нина Николина "Нека вали" - каквато песен в репертоара си има и Мария Илиева.

Но сякаш най-много песни за дъжда са записали Мими Иванова и нейната група "Старт" - като "Ах, този дъжд" по музика на Атанас Косев. Текстът е на Богомил Гудев, който е автор и на "Вече свърши хубавото време" (композиция на Развигор Попов). "Дъжд и болка", кавър на дискохита Just a Story, пък е с български текст от Иван Стефанов.

Сред новата ни подборка чужди (англоезични) парчета са три хита със заглавие Rain - на Мадона, Мика и Сананда Майтрея, когото помните като Терънс Трент д'Арби.

Добавете Here Comes The Rain Again на "Юритмикс", It Will Rain на Бруно Марс, I Wish It Would Rain Down на Фил Колинс с китарата на Ерик Клептън, Why Does It Always Rain On Me? на шотландците "Травис", Only Happy When It Rains на "Гарбидж" и фронтдамата им Шърли Менсън, Let It Rain на "Ийст севънтийн" (East 17).

"Крийдънс клиъруотър ривайвъл" присъстват с две песни на Джон Фогърти: Who'll Stop The Rain и Have You Ever Seen The Rain, която тук ви предлагаме в един от многото й кавъри - на Род Стюарт.

Филмовата музика включва още The Rains of Castamere на "Сигур Рос" от сериала "Игра на тронове", която звучи в епизода със сватбата на крал Джофри The Lion and the Rose (Лъвът и розата, сезон 4), и Raindrops Keep Fallin' on My Head на хитмейкърите Хал Дейвид и Бърт Бакарак от филма "Бъч Касиди и Сънданс Кид" (1969), с Пол Нюман и Робърт Редфорд. Оригиналът е в изпълнение на Би Джей Томас и е удостоен с "Оскар".