Да си спомним за Демис Русос, който почина на 68-годишна възраст, с няколко от най-известните му песни

Роден през 1946 г. в пристанищния град Александрия, в Египет, Демис Русос е син на гръцки инженер и египетската хореографка Нели Мазлум, адаптирала традиционните ориенталски танци за сцената. След Суецката криза от 1956 г. семейството решава да се пресели в Гърция.

Фотогалерия: In memoriam 2015

Първите си певчески успехи той постига с групата "Афродитас чайлд", където свири и Вангелис, утвърдил се по-късно като композитор на електронна и филмова музика.

Надявайки се да пробият в Лондон, тримата гръцки рокмузиканти стигат само до Париж, откъдето започва международната им кариера.

Там подписват звукозаписен договор, получават новото си име и издават своя първи сингъл - англоезичната Rain and Tears, "стъпила" върху канона в ре мажор от германския бароков композитор Йохан Пахелбел.

"Афродитас чайлд" остават трио, в което Демис Русос е не само вокалист, но и басист - като в този клип към хита им It's Five O'Clock, от едноименния втори албум (1969 г.).

Групата се разпада през 1971-ва, а техният трети и финален албум "666" излиза година по-късно. Създаден по библейски мотиви, с песни като The Four Horsemen (Четиримата конници на апокалипсиса), той става култов за почитателите на прогресив рока.

Демис Русос продължава да пее самостоятелно и записва десетки албуми на различни езици - английски, френски, немски, испански.

Общият им тираж днес надхвърля 60 млн., а песни като Velvet Mornings го превръщат в един от най-обичаните изпълнители на европейската попсцена през 70-те.

Forever and Ever е друго от популярните му парчета в класациите, от втория му солов албум, който излиза през 1973-та.

Побелял и остарял, но запазил своя въздействащ глас, той изпълнява хитове като Goodbye My Love, Goodbye до края на живота си - както при това гостуване в токшоу на руския Първи канал, 2012 г.

Най-гледаният му клип в YouTube е френскоезичната Quand je t'aime, която музикалните телевизии днес излъчват под етикета "поп кич".

Тя излиза в албума Le grec (1988), но друго събитие е белязало живота му през това десетилетие - на 14 юни 1985 г., когато лети от Атина за Рим, самолетът е отвлечен от членове на групировките Хизбула и Ислямски джихад, а той и третата му съпруга са задържани като заложници в Бейрут в продължение на пет дни.

Един от последните му албуми е "На живо в Бразилия" (2006), а в интервю, записано по този повод, той признава: "Обръщам внимание на публиката. Само тя има значение".

И още: "По-добре да си уникален, макар и не на нивото на останалите, отколкото да си в общия кюп, изгубил своята уникалност... Има изпълнители, които са по-добри от мен... или са направили по-успешна кариера. Но аз се гордея и съм щастлив, че съм уникален."