Температурата на водите около ледника Тотен е по-висока от очакваното

Глобалното затопляне не е мит. Поредно доказателство за това е отчетеният факт, че най-големият ледник в Източна Антарктида - Тотен, е започнал да се топи заради затоплянето на океана, съобщава АФП.

По-топли води около ледника

Евентуално стопяване на ледника, който е с размери 120 км на 30 км, би повишило морското равнище с 6 м. Досега се смяташе, че зоната, в която се намира ледникът Тотен, е защитена от топлите течения и, че там ледът е стабилен и почти не е подвластен на вариации.

Тази теория беше разбита обаче, след като експедиция на австралийски учени в района на ледника, установи, че водата в там е по-топла от очакваното и ледникът може да се топи отдолу. 

"Знаехме от спътникови данни, че дебелината на ледника намалява, но не знаехме защо", заявява ръководителят на експедицията Стив Ринтул.

Температурата на водите около ледника е била около 1,5 градуса по Целзий по-висока, отколкото в другите изследвани зони през лятото в южното полукълбо.

Видео: Ще изчезнат ли Малдивите

Ледниците са по-уязвими от очакваното

"Фактът, че топлите води могат да достигнат до този ледник, показва, че Източна Антарктида е потенциално по-уязвима от глобалното затопляне, отколкото мислехме досега", допълва Ринтул.

Ритъмът на топене на ледовете в най-уязвимата зона на Антарктида се утрои през последното десетилетие, показа изследване, публикувано миналия месец.

Виж още: Най-топлата година от 1880-а насам