Романът за легендарния български шпионин Емил Боев е сред класиките на българската литература

Есента дойде, а с нея и мрачното, дъждовно време. В такива моменти на човек му иде просто да си седи и да гледа през прозореца как навън вали. 

Някак неусетно идва и крилатата фраза, копираща заглавието на най-известния роман на Богомил Райнов - "Няма нищо по-хубаво от лошото време". 

Шпионският трилър, както биха го категоризирали днес, разказва историята на българската (и в пъти по-добра) версия на Джеймс Бонд - Емил Боев. Легендарният шпионин от романите на Райнов далеч не е толкова лъскав, колкото британския си колега, но пък за сметка на това не го и разкриват така лесно. 

С лек реверанс към миналото си спомняме и за някои от най-колоритните цитати от "Няма нищо по-хубаво от лошото време": 

"Това е добрата страна на песимизма, че и малките успехи ти носят радост."

"Да накараш един човек да проговори в даден миг е трудно, но още по-трудно е да го накараш да мълчи продължително време."

"Равностойния противник винаги се усеща, защото тутакси забелязваш някои общи черти на мисъл и действие между себе си и другия."

"Лошото е, че един минимален риск, когато започне да се поема многократно, престава да бъде минимален."

"Човек често среща хора, крайно интелигентни и опитни в професията си, които щом излязат от нейните рамки, изведнъж се оказват посредствени до невъзможност."

Виж още: 12 известни личности, чиито последни думи ще се помнят

"Щастливата случайност не е въпрос на късмет, а на чакане: тя винаги идва, ако умееш достатъчно дълго да чакаш."

"Това е лошото на дългата връзка с един човек, че с течение на времето започва да ти чете мислите. Такива като нас трябва да избягват дългите връзки."

"На тъмно се мисли по добре. Тъмното те изолира от всички дреболии, по които може да скача погледът ти и да те разсейва. Тъмното те оставя насаме със самия себе си, доколкото човек може да бъде насаме сред глутницата на видения и страхове."

Виж още: Осем исторически цитата, които са заблуди

"Такава, дето да е пряма, без да стига до грубост, понякога нежна, без прекалености, спретната и привлекателна, без дразнеща суетност, вярна без отегчителна привързаност, изобщо сдържана и не обременителна - една жена, която трудно би ти омръзнала, защото не се натрапва и не злоупотребява с обичта ти." - Описанието на Емил Боев на идеалната жена.