Какви външни знаци дава организмът ни, когато имаме проблеми с вътрешните органи

В човешкия организъм всичко е свързано. Древните лекари не са имали специалните апарати и урди, с които разполага съвременната медицина, така че е трябвало да се научат да разпознават различните сигнали, които тялото ни ни дава, когато е зле. 

Така според тибетската медицина съществува връзката между вътрешните органи и определен външен орган. Те описват тази връзка с цветята - вътрешният орган е корена на цветето, а външният орган - цветът.

Така например очите са цветята на черния дроб и жлъчката, носът - на белите дробове и червата, устата - на далака и задстомашната жлеза, езикът - на сърцето, а ушите - на пикочния мехур.

Болестите на очите са сигнал за дисбаланс на черния дроб. Отоците под очите са знак за срив в работата на белите дробове, сърцето и бъбреците. Торбичките под очите сутрин са свързани с нарушаване на бъбречната функция, надутите горни клепачи - с проблеми на белите дробове.

За очите и свързаните с тях вътрешни органи е вредна високата температура, прекомерната консумация на месо, алкохол, лук и чесън. В тибетската медицина носът е главната врата към организма и цвете на белите дробове.

Затова е много важно да взимате навреме мерки, когато имате хрема. Сухотата на лигавицата на носа може да доведе до нарушаване на обонянието. Кръвоизливите от носа може да са свързани с неправилно хранене и честа консумация на пържена и мазна храна.

Виж още: Какви болести причиняват дезодорантите против изпотяване?

При запушен нос тибетските лечители препоръчват промивки с вода, в която е добавена морска или готварска сол и куркума в пропорция една чаена лъжичка сол и една трета от чаена лъжичка куркума на една чаша вода. Сместа се капе в ноздрите и след като през носоглътката стигне до устата, се изплюва.

Устните са цвете на далака. Напуканите и бледи устни говорят за проблеми с този орган. Горната устна е свързана със стомаха. Важно е устните да са меки и поддържани, без сухи участъци и пукнатини.

Езикът е цветето на сърцето. Езикът на здравия човек е тъмнорозов до умерено червен, мек, влажен и подвижен. Яркочервеният цвят на езика и сухотата са първите сигнали за болест на сърцето.

Хората с проблеми на сърцето имат яркочервен език с повърхност, която изглежда като лакирана. При проблеми с храносмилателната система езикът има жълти налепи и в устата се появява горчив вкус, а при заболявания на лимфната и ендокринната система езикът посивява и вкусът на храната не се усеща.

Виж още: Уникална универсална рецепта срещу 101 болести

Зъбите са показатели на костната система. Разрушаването на зъбите, неправилната им форма или подреждане сигнализират за проблеми на костната система.

Жълтите зъби издават нарушаване на черния дроб и жлъчката, тъмно-жълтите зъби с червеникав оттенък - хиперфункция на надбъбречните жлези, кафявият цвят на зъбите е знак за силно отслабване на имунитета.

Източник: ezine.bg