Много хора мислят, че дезодорантите и антиперспирантите са едно и също нещо. Tова не е така!

Разликата е в това, че дезодорантът позволява изпотяването и потиска неприятната миризма на пот, докато антипреспирантите съдържат химикали, които запушват порите и по този начин предотвратяват изпотяването, информирa Lechenie.bg.

Медиите оказват огромен натиск върху потребителите, като им внушават, че ако не използват антиперспирант, 

те обиждат с телесната си миризма хората от обкръжението си

Някои хора дори когато използват дезодорант се чувстват неудобно. Въпреки че той предотвратява неприятната миризма от изпотяването, те си мислят, че просто смесват миризмата на дезодоранта с миризмата на пот.

Ако погледнем към научните открития, ще видим, че повечето от дезодорантите не само прикриват миризмата на пот, а заради своите антисептични съставки, те унищожават бактериите, причиняващи неприятна миризма.

Но какви обаче са отрицателните последици за вашето здраве от използването на дезодоранти и антипреспиранти?

Оказва се, че дезодорантите и антиперспирантите могат едновременно да имат сериозни последствия за здравето ни.

Много експерти в областта на медицината вярват, че предотвратяването на изпотяването не е здравословно, защото изпотяването е естествен начин тялото да се охлади и да се нормализира телесната температура.

Още по-ужасяващ е фактът, че химичните вещества, използвани в козметиката против изпотяване, 

като например алуминий, могат да предизвикат много сериозни заболявания, включително рак

Няколко проучвания са установили връзка между рака на гърдата и редовната употреба на средства против изпотяване. Рискът е още по-голям, ако антиперспирантът се използва непосредствено след бръснене.

Алуминият, абсорбиран през кожата, отива в кръвния поток и след това се натрупва в мозъка. Това явление е тясно свързано с нарастване броя на случаите на пациенти с болестта на Алцхаймер.

Мнозина смятат, че дезодорантите са много по-безопасни, отколкото стиковете и козметиката против изпотяване. Въпреки това последните проучвания потвърждават 

връзката между наличието на парабени в специализираната козметика против изпотяване и рака на гърдата

Парабените са вид химически вещества, използвани в козметиката като консерванти. Те се влагат заради своите фунгицидни и бактерицидни свойства. 

Производителите ги добавят в стикове, дезодоранти, овлажнители, шампоани, лубриканти, бронзанти, гелове за бръснене, гримове и пасти за зъби. Добавят се и към някои храни.

Парабени се съдържат в много видове дезодоранти. Един прост пример за връзката между парабените и рака на гърдата, е случаят с жена, починала от страшната болест.

След като й била направена аутопсия, в гръдната тъкан на жената били открити голямо количество парабени.

Междувременно биоложката Филипа Дарбре от Великобритания съобщи, че в 18 от 20 проби от рак на гърдата са открити парабени. Голямата част от тях били складирани в зоната около мишницата, която се третира най-често с козметика.

Какво да правим, за да избегнем поне една от причините за развитие на рак на гърдата – използването на дезодоранти и стикове против изпотяване?

Специалистите препоръчват да използваме естествени продукти и екологична козметика. 

Повечето от нас не искат да признаят факта, че големите козметични компании ни промиват мозъците с реклами и кампании за "органични храни" и "биоестествени храни", които имат "органичен" и "био" в името си без да има и следа от натурални съставки.

Не позволявайте да ви заблудят. Събирайте информация за продуктите и компанията, която ги произвежда, прочетете съставките, за да не се превърнете в жертва на определени лобита.

За по-голямо улеснение, а и след като се разбра за връзката между парабените и рака на гърдата, някои производители отбелязват изрично на етикетите на дезодорантите и стиковете против изпотяване, че са без парабени.