Жертвите, предимно възрастни хора от Световрачене, се връщали от екскурзия до манастира "Седемте престола", а шофьорът карал с 13 км над ограничението. Инцидентът обаче е станал в участък, който експерти определят като "компрометиран и опасен"

Национален траур е обявен на 27 август заради жертвите от тежката катастрофа край Своге. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции са свалени наполовина.

Тази година това е поредната трагедия на пътя с множество жертви и пострадали след катастрофата с пътнически автобус по автомагистрала "Тракия" при Вакарел на 13 април.

Инцидентът със 17 загинали и още толкова пострадали, някои от които с опасност за живота, стана в късния следобед на съботния ден, около 17 ч., по пътя между Лесков дол и Своге, на около 2 км от изхода на града, в посока София.

По време на инцидента в района валял проливен дъжд. По първоначални данни автобусът изгубил контрол, ударил три автомобила в насрещното движение и излязъл от пътното платно. Обърнал се през мантинелата, може би няколко пъти, и паднал в поречието на реката в пропаст с дълбочина около 20 метра, на бетонна площадка под нивото на пътя. 

Линейки от София, Монтана и Враца извозваха цяла вечер ранените от местопроизшествието, където се стекоха и екипи на пожарната. Повечето от 18-те пострадали са приети в "Пирогов", като няколко са в тежко състояние и поради напредналата им възраст лекарите не дават прогнози за живота им.

Участъкът, където стана тежкото произшествие, беше временно затворен за движение. Обявен беше обходен маршрут - Своге-Искрец-Бучин проход в посока София, а в посока Своге: път II-18-Околовръстен път-Костинброд-Бучин проход.

Пътят бил ремонтиран последно през 2016 г. Според местни хора обаче теренът си остава лош и рисков за катастрофи. Именно мократа настилка и тежките метеорологични условия са сред основните хипотези за причините, довели до фаталния инцидент и на 25 август, заедно с вероятно невнимание от страна на шофьора.

В понеделник прокуратурата му повдигна обвинение и оповести, че е надвишил с 13 км разрешените в този участък 40 км/ч. В същото време следователи осъществяват изземване на относими към разследването документи от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), агенция "Автомобилна администрация" и търговското дружество – изпълнител на ремонта в този пътен участък.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи коментира пред БНР, че точно в този район е било констатирано износване на асфалта:

"Това означава, че няма добро сцепление между асфалта и гумите на автомобилите. И при сух път, и при мокър път автомобилите поднасят. 700 метра участък - 2017-а има седем катастрофи с шестима ранени и един загинал. Ние сме подавали сигнали. РПУ-Своге е подавало сигнали, община Своге също е подала сигнал."

Пътят София-Своге-Мездра е компрометиран и опасен - това са установили наскоро и експерти от Института за пътна безопасност. По думите на техния представител Богдан Милчев:

"Констатациите са, че този път, въпреки ремонта, не е почистен. Има камъни, има дървета по него, има паднали огради, има липса на знаци, има предпазни съоръжения, които са повредени. Целият този път е компрометиран и опасен."

Фирмата собственик на автобуса е "Мобилус 5", със седалище в Божурище. Разполага с общо шест автобуса за случаен превоз, които возят деца до училищата и детските градини в района. Преди няколко месеца от транспортното министерство й правили проверка и всичко било изрядно.

Зад волана бил лично 59-годишният собственик на фирмата Григор Григоров, описван от свои съграждани като опитен шофьор и трудолюбив човек. Настанен е в столичната болница ИСУЛ с травма на главата. 

Той возел 33-ма туристи, които се връщали от манастира "Седемте престола". 13 са загинали на място, останалите починали на път за болницата. Повечето, 11, били от Световрачене, като сред тях има и 13-годишно дете.

Екскурзиите за хората от третата възраст се организирали редовно от местния пенсионерски клуб. С тях сега пътувал и самодейният фолклорен ансамбъл "Иглика".

Зрител на Би Ти Ви сигнализира, че е бил в манастира заедно с пътниците от злополучния автобус. Возилото било произведено през 2001 г. и в началото на август трябвало да мине отново на контролен технически преглед.