Бисер Петков се мотивира с "невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания", но след реакции на "недоумение и гняв" сред протестиращите майки, премиерът го остави на поста

Ден след като прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков министър-председателят Бойко Борисов обяви, че го оставя на поста. В понеделник в разговор с премиера министърът мотивирал оттеглянето си с невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. 

"Оставям го да продължава да изпълнява ангажиментите... Щом това е министърът, който им харесва, отхвърлям оставката", коментира днес Борисов.

Петков, който е и бивш управител на Националния осигурителен институт (НОИ), се сблъска с нерешените проблеми на хората с увреждания още през първата седмица след като встъпи в длъжност - тогава имаше пореден национален протест на майки на деца с увреждания, припомня БНР.

Вчера пред БНР Капка Панайотова от Центъра за независим живот коментира, че за нея оставката му е най-лошата новина за деня. Тя защити социалния министър и обясни, че той е бил в непрестанен диалог с организациите на хората с увреждания:

"Министър Петков беше първият министър, който наистина обърна внимание както на майките на деца с увреждания, така и на хората с увреждания. Разбра за какво става дума, за разлика от предишните министри, а именно, че става дума за правата на хората с увреждания, а не за придобивки и харчене на пари на калпак - и се опита да направи така, че да промени системата. Аз съм убедена, че има нарушени интереси. Не мисля, че е заради реформата в телковете, защото тя не е започнала още." 

Протестът на майките не е бил срещу министъра, а в подкрепа на промените в системата, категорична бе тя:

"Министърът полагаше усилия да проведе целия процес, който би довел до нов Закон за уврежданията, нов Закон за социалните услуги и евентуално Закон за личната помощ, който наистина щеше да промени системата."

Панайотова изрази убеждението си, че след оставката реформите ще стопират, защото няма кой да поеме лидерството им. Тя сподели и притеснението си от имитация на реформи, тъй като статуквото е мощно и богато, а хората с увреждания - бедни.

Недоумение и гняв - това бяха първите реакции на майките на деца и хора с увреждания, които вече над 10 дни протестират с палатков лагер пред служебния вход на Народното събрание, обобщи и БНТ.

Според участници в протестите оставката на социалния министър е още един признак за безсилие. Въпреки множеството демонстрации на родители на деца с увреждания, те не са доволни от оставката на Бисер Петков, категорична е Галя Койчева, чийто 24-годишен син има церебрална парализа. По думите й:

"Приемането на оставката по-скоро показва безсилие, невъзможност и на нас това няма да ни помогне в никакъв случай. Напротив, ние отново и отново ще трябва да повтаряме като една грамофонна плоча нашите искания и така до безкрай, вече повече от 20 години."

Оставката на министъра ще върне преговорите за създаване за Закон за социалната помощ отново в самото начало, прогнозира и Гергана Маврова, също майка на дете с увреждания. За нас оставката на министър Петков не е добра новина, категорична беше тя и обясни:

"Според мен това е постановка, т.е. скроиха му шапка на социалния министър. Това е първият министър, който ни допусна толкова близо, който провежда разговори с нас, вика ни на срещи и работи съвместно с майки на деца с увреждания. Според мен това е целенасочено и нагласено. Всяка една промяна на социален министър означава ново чакане."

Нейното мнение бе, че виновни за създалото се напрежение са организации на хора с увреждания, които са притеснени за субсидиите си. Най-голямото ми съмнение са национално представителните организации - НПО, защото те бяха твърде против закона за личната помощ, които ние се опитваме да измъдрим и да внесем, заключи тя.

Очакваше се наследникът на Петков на поста да е експерт и от квотата на ГЕРБ. Според в. "24 часа" за поста се готвела зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Нейната кариера е започнала именно в социалното министерство, а след това е продължила в здравеопазването и НЗОК.

Междувременно в събота вечерта Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" посветиха концерта си в лондонската "О2 Арена" на родителите на деца с увреждания под наслов "Системата ги убива", а събраните над 2 млн. лева приходи бяха дарени за каузата.

Обществото осъзнава, че каузата на майките не е само тяхна кауза, а е кауза, която касае всички ни - както ни касае и тоталният разпад вследствие на системата, коментира сценаристът от "Шоуто на Слави" Мирослав Милков.

Той припомня, че миналата седмица в своята "Фейсбук" страница тв водещият е показал историята на Павлина и Иван - една достойна майка и нейния борбен син. Тази твърде показателна история за "системата, която убива" беше споделена от хиляди и видяна от половин милион българи в социалната мрежа.