Сватът на Ветко и Маринела Арабаджиеви остава в ареста заедно с още няколко души с обвинения за пране на пари, данъчни измами и продажба на акцизни стоки без бандерол, синът му се издирва

Осем от задържаните след акцията във фирмите на алкохолния бос Миню Стайков се сдобиха с обвинения. Трима от тях се издирват, сред тях и синът на бизнесмена - Стайко Стайков.

Разследващите са категорични, че е налице организирана престъпна група. Обвиненията са за пране на пари, данъчни измами и държане на акцизни стоки без бандерол.

Стайков-старши и още 10 души бяха арестувани в сряда при спецоперация в три от фирмите на бизнесмена: "Винпром Карнобат", "СИС индъстрис" и "Топаз мел" в София и Карнобат. Акцията на Специализираната прокуратура с участието на тежковъоръжени барети обхвана 70 обекта в цялата страна. 

От доста време в митницата се говори, че част от алкохола, който се продава в България, е по цена по-ниска от себестойността, обясни председателят на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров и допълни: "Неслучайно България е рай на алкохолни туризъм. Когато някой падне и под тази цена, се разбира, че я компенсира по друг начин."

Данъчните престъпления и прането на пари са извършвани от 2009 г. насам, установили от прокуратурата. Реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа "липсващи търговци" с цел функциониране на създадената схема за данъчна измама.  Тези фактури са били осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС, категорични са от прокуратурата.

Разследването срещу Стайков започнало през юли т.г., когато в Карнобат беше разкрита нелегална фабрика за производство на тютюн, разказва Нова телевизия. Разследващите намерили връзка между нея и "Винпром Карнобат". Така се стигнало до новата поредица обиски.  

"Фабриката за тютюн беше с изключително модерно оборудване. Може би най-доброто, намирано до момента в България. Печалбата й е била по 1,5 млн. лева на черно - седмично", разказва зам.-главният прокурор Иван Гешев. 

Чеработниците били чужденци, като за тях са били създадени всички необходими условия, за да не напускат района на фабриката. За повече конспиративност всеки от циклите е бил изцяло отделен. 

Сградата е била отдадена под наем преди около три години от сина на карнобатския кмет - 37-годишния Иван, който също е сред задържаните тази седмица. Пред Нова телевизия баща му Георги Димитров беше категоричен, че синът му никога не е влизал в помещението, където се произвеждали нелегалните цигари.

"Дадено е на фирма, мисля, че от Стара Загора. Парите е получавал от посредник. Това го научих последния месец. Портиерът на сградата е бил посредник между сина ми и фирмата”, заяви кметът на Карнобат.

След разкриването, че вътре се помещава нелегален бизнес, държавата умишлено не започнала незабавни действия: "защото нуждите на разследването изискваха да не бъдат задържани и повдигнати обвинения на ниските нива на тази организирана престъпна група. Щетата, която тази фабрика е нанесла на държавния бюджет за последните две години, е за над 70 млн. лева", пояснява директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. 

По думите му: "Много често прането на пари от нелегалната дейност се извършва чрез легалните фирми на едно дружество. Едни пари може да се въртят от задния в предния джоб, използвайки легалната дейност за легализиране на незаконно придобитите доходи от нелегалната такава."

Той уверява, че новата специализирана операция няма нищо общо с проведената преди дни спецакция в хотелите на Ветко Арабаджиев. Медиите обаче припомнят, че през 2011 г. двамата крупни бизнесмени станаха сватове, след като дъщерята на Арабаджиеви се омъжи за сина на Стайков - но бракът не просъществува дълго.

Сега двамата са върху актуалната корица на "Капитал" по темата на броя - "Необичайните заподозрени", а изданието коментира, че: "Тъй като около забогатяването им в зората на прехода отдавна има подозрения, основният въпрос е защо сега. Недоверието в прокуратурата и мълчанието на политиците генерира цял рояк конспиративни теории."

Миню Стайков e собственик на повече от 60 фирми, чиито имена неведнъж са излизали при полицейски акции, припомня Нова телевизия. За първи път това става преди 18 години при акция "Градус", когато премиер е Иван Костов.

В разследването за контрабанда на алкохол тогава се появява една от разследваната и сега фирми - "СИС индъстрис". Според медийни публикации обаче фирмата е сред основните дарители на фондация "Бъдеще за България" на някогашната премиерша Елена Костова...

По-късно, когато Георги Първанов става президент, посещава официално винпрома в Карнобат, а Миню Стайков получава от него с юбилеен медал "100 години Илинденско-Преображенско въстание". 

През 2005 г. "СИС индъстрис" влиза в полезрението на службите заради над 10 хил. бутилки алкохол с фалшив бандерол. След няколко години синът Стайко Стайков попада в акция на службите, наречена "Захарно петле". Стайков-младши е арестуван, а обвиненията отново са за данъчни престъпления.

Източник: Нова телевизия