Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела са с европейска заповед за арест, синът му Вълчо е задържан. Хотелиерският магнат и семейството му станаха обект на спецоперация за данъчни престъпления и пране на пари

Европейска заповед е издадена за ареста на Ветко и Маринела Арабаджиеви по подозрение за участие в организирана престъпна група и извършване на данъчни престъпления. Прокуратурата обяви, че семейството се намира във Франция.

В петък в София беше задържан синът им Вълчо Арабаджиев. Повдигнато му е обвинение за пране на пари. Зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че от хотели, офиси, домове и трезори до момента са иззети пари в различна валута на обща стойност над 10 млн. лева - голяма част от тях укрити в куфари и кутии за луксозни обувки.

Обиските в офиси, хотели, къщи и апартаменти, свързани с фамилия Арабаджиеви, са продължили до рано  сутринта в събота, информира БНТ. Спецпрокуратурата влезе както в хотел "Марица" в Пловдив, така и в столичния хотел "Маринела" (бивш "Кемпински-Зографски"), където през първото полугодие бяха настанявани ВИП гости на българското европредседателство.

"Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Аз такова нещо в цялата си кариера не помня. Доколкото ми е известно не се е случвало в новата история на България", коментира прокурор Гешев и разказа:

"Наложи се през нощта спешно съдействие от БНБ за осигуряване на броячни машини, защото може би още щяха да броят. Сумите са потресаващи, като трябва да се отбележи, че според нас това не е и всичката налична сума."

Още в деня на спецоперацията от прокуратурата разясниха по каква схема са извършвани данъчните измами: през последните две години реални търговски дружества подправяли счетоводните си регистри, като в тях включвали фактури от типа "липсващи търговци". Тези фактури били осчетоводявани под контрола на престъпната група и така се избягвало плащането на данъци, пояснява БНТ.

"Клуб Z" обобщава, че по неофициални данни пловдивската династия Арабаджиеви управлява 15 хил. легла и са смятани дори за номер 1 в туристическата индустрия у нас. 

"Виктория груп" на 62-годишния Ветко държи четири туристически обекта в Слънчев бряг: "Виктория палас" с 950 легла, "Чайка бийч", "Аркадия" и "Метропол". Негов е също курортът "Елените" - четири хотела и вилно селище, както и петзвездният хотел "Пампорово".