18-годишната певица, която е най-младата изпълнителка в историята на поредицата, има шест номинации за "Грами" с дебютния си албум When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (видео)

Свежа нова перспектива с вокали, които ще отекват поколения напред във времето - така режисьорът Кари Йоджи Фукунага определя песента към 25-ия филм за Джеймс Бонд, написана от Били Ейлиш в съавторство с брат й Финиъс.

Създателите на "Смъртта може да почака" са възложили задачата на няколко изпълнители и са избрали най-младата сред тях - и в историята на поредицата изобщо.

"Откачено е да си част от това по какъвто и да е начин. Да имаш възможност да създадеш темата към филм, който е към толкова легендарна поредица, е несравнима чест. "Джеймс Бонд" е една от най-яките филмови продукции, създавани някога. Още съм в шок", коментира 18-годишната Били Ейлиш.

Миналия март, докато беше още едва на 17, тя издаде дебютния си албум When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, а от 9 март т.г. потегля на световно турне. Междувременно получи и шест номинации за музикалните награди "Грами", вкл. песен и запис на годината за сингъла bad guy, стриймван над 3,5 млрд. пъти в световен мащаб..

"Цял живот сме мечтали да напишем водещата песен към филм за Бонд. За мен няма по-емблематично обвързване на музика с кино. Щастливи сме да изиграем малка роля в толкова легендарен филм", добавя Финиъс, който, като неин продуцент, има две номинации за "Грами 2020". Церемонията е на 26 януари.

Двамата са създали, продуцирали и записали албума в домашното си студио в Хайленд парк, Лос Анджелис, а през декември, когато навърши 18, Били дебютира и като режисьор с видеоклипа към песента си xanny.

Музиката на тийнейджърката се определя като "тъмен, хаплив поп, подходящ и за пораснали". Тя разказва, че по време на записите за албума е преживяла повтарящи се нощни кошмари - видения (някои истински, други въображаеми) за отвличания, училищни стрелби и Лос Анджелис в пламъци, оттам и заглавието, което пита When We All Fall Asleep, Where Do We Go? ("Къде отиваме, когато заспим?").

Тя завърши 2019-а с Европейски музикални награди за дебют и песен на годината (bad guy) и титли като най-хитово лице на годината според холивудското издание "Върайъти", "Жена на годината" на сп. "Билборд" и Глобален артист на годината от "Епъл мюзик"

На Американските музикални награди пък я провъзгласиха най-добър нов изпълнител и номер 1 в алтернативния рок, а хитът й all the good girls go to hell, изпят на живо по време на церемонията, буквално запали сцената... 

Успехите й през изминалата година се дължат на нейното въображение, което е енигматично и отворено, а музиката й се люлее между трап поп и сладък баладичен шепот, обвити в екзистенциална болка, обясняват издателите й от "Юнивърсъл мюзик груп" / "Анимато мюзик".

Нейният отказ да се приспособи я прави глас на поколение, което иска преди всичко автентичност. "Не ме интересува какво не харесвате в мен - споделя тя. - Пука ми за онова, което искам да кажа." 

В реалния живот, в интервюта и онлайн Били Ейлиш говори откровено за синдрома на Турет, с който живее, и социалните инициативи, подкрепени от нея. Наистина ме е грижа за света, за глобалното затопляне, за животните и за това как приключва всичко - и усещам, че никой не го осъзнава наистина, споделя младата певица.