Суперзвездата от комиксовите филми на "Марвъл" е и продуцент на най-новата екранизация по детските книги на Хю Лофтинг за добрия ветеринар, който владее езика на животните, игран преди от Еди Мърфи. Отзивите обаче са катастрофални

"Доктор Дулитъл" е по кината от този петък, 17 януари, с амбицията да събере пред екрана от най-малките до най-възрастните зрители.

Поредната екранизация по книгите за деца от британския писател Хю Лофтинг (1886-1947) е амбициозно начинание от продуцентите на хитови, но също така спорни филми по класически приказни история като "Господарка на злото", "Снежанка и ловецът", "Алиса в Страната на чудесата", техните продължения и "Оз: Великият и могъщият".

Критиците обаче направиха филма на пух и прах, като го обявиха за "катастрофа" и "анти-кино", но "все пак по-добър от "Котките" (също на студията "Юнивърсъл"), което изобщо не е комплимент...

Голяма част от негативните отзиви отнася Робърт Дауни-джуниър, който изпълнява главната роля и е продуцент заедно с жена си Сюзан Дауни и семейната им компания Team Downey.

През последното десетилетие актьорът спечели стотици милиони долари с ролята на комиксовия супергерой Тони Старк / Железния човек от филмите за Отмъстителите. Тук неговият персонаж Джон Дулитъл също притежава суперсила - владее езика на животните. 

Лично той решил героят му да е базиран на действителен британски ветеринар от XIX век - ексцентричния Уилям Прайс, нео-друид с радикални възгледи. С художничката по костюмите Джени Бийвън (двукратна носителка на "Оскар" за "Стая с изглед" и "Лудият Макс: Пътят на яростта") копират външния му вид, но в хода на работата си дава сметка, че уелският диалект е най-трудният възможен - въпреки уроците, които взима от диалектолог и своите британски колеги на снимачната площадка... 

Режисьор и съсценарист на високобюджетната продукция, погълнала 175 млн. долара, пък е Стивън Гейгън, с "Оскар" за сценария на "Трафик", чийто режисьорски дебют "Сириана" пък донесе на Джордж Клуни статуетката за поддържаща роля.

Въпреки липсата на опит в жанра, той подходил ентусиазирано, вдъхновен от историите, които съчинявал за собствените си четири деца. За доснимането обаче му е помогнал Джонатан Либерман, режисьор на компютърно-генерирани филми като "Гневът на титаните" и "Костенурките нинджа".

Крис Маккей ("Лего: Батман") пък е допринесъл с нови сценарни идеи за засилване на комедийните нотки. Подобно на "Доктор Дулитъл" с Еди Мърфи, резултатът е дебелашки на моменти хумор - въпреки надеждите на семейство Дауни, че най-сетне ще могат да покажат един от своите филми на двете си деца, момче и момиче на седем и пет години...

Сюжетът стъпва основно върху втората книга в поредицата, "Пътешествията на доктор Дулитъл" (1922), и връща Дауни-джуниър във викторианската епоха на "Шерлок Холмс", чиято трета част се чака през 2021 г. от режисьора на "Рокетмен" Декстър Флетчър.

В "Дулитъл" участват още Антонио Бандерас (играл подобна роля на пират и в "СпонджБоб: Гъба на сухо"; току-що номиниран за "Оскар" с "Болка и величие" на Педро Алмодовар), Майкъл Шийн ("Кралицата", сагата "Здрач", сериала "Добри поличби"), ветеранът Джим Броудбент (с "Оскар" за "Айрис", 2001 г.), Хари Колет ("Дюнкерк") и актрисата от "Хари Потър" Франсис де ла Тур, а Джеси Бъкли (сериала "Чернобил") е младата кралица Виктория, която се намира на смъртно легло.

Различните представители на фауната пък се озвучават от звезди като кечиста Джон Сина (бялата мечка Йоджи), носителите на "Оскар" Ема Томсън (папагалката Полинезия), Октавия Спенсър (гъската Даб-Даб), Марион Котияр (лисицата Туту) и Рами Малек (горилата Чи-чи), Ралф Файнс (тигъра Бари), Селена Гомес (жирафката Бетси), Кумал Нанджани (щрауса Плимптън), Крейг Робинсън (катерицата Кевин), а Том Холанд, който успя да задържи своя Спайдърмен в киновселената на "Марвъл комикс", дава гласа си на късогледото куче Джип.

У нас са издадени няколко от оригиналните книги, които дори се изучават в училище, но като цяло добрият ветеринар е по-популярен с руската версия в стихове от Корней Чуковски (1882-1969) "Доктор Охболи". 

По съветско време неговата поредица става основа за няколко анимации и три игрални филма, първият от които още в 1938 г. През 1966 г. се появява и киномюзикълът "Охболи-66", с Олег Ефремов в главната роля и режисьора Ролан Биков като злия Бармалей. 

Първата холивудска адаптация за голям екран също е мюзикъл и излиза на следващата година, 1967-а, с носителят на "Оскар" Рекс Харисън ("Моята прекрасна лейди"). Също с висок за времето си бюджет, цели 17 млн. долара, тя се проваля в боксофиса, но успява да получи девет номинации за "Оскар", вкл. за филм на годината - и да спечели в категориите за песен и специални ефекти.

През 1998-2009 г. е заснета цяла поредица от пет филма, като в първите два ролята на д-р Дулитъл се изпълнява от комика Еди Мърфи, а в следващите три - от порасналата му екранна дъщеря Кайла Прат.