Предложения за вкусен великденски обяд

Великден е най-светлият празник в православното християнство, на който се отбелязва възкресението на спасителя Исус Христос, изкупил всички грехове на човечеството със смъртта си и след нея приел своя божествен облик. 

И тъй като Великден бележи края на Великите пости, това означава, че масата трябва да е прилично отрупана с храна.

Пет са важните, задължителни ястия: боядисаните великденски яйца, салатата, основното, великденските сладки и козунакът.

Kulinaria.bg изброява ключовите компоненти на една прекрасна и вкусна трапеза за празника:

Яйцата

При тях нещата са ясни. Боядисани още на Велики четвъртък или на Велика събота, украсени подобаващо, те са задължителна част от нещата, които трябва да присъстват на масата на Великден.

Салатата

За приготвянето ѝ най-често се използват и яйца, тъй като има много и трябва да се ядат бързо, за да не се развалят. В случая ние ви предлагаме зелена салата с чери домати и яйца. Тя не е типичната зелена салата, която приготвяме всяка година. Тук чери доматите придават приятен свеж нюанс за сметка на по-тежкия вкус на пресния лук и чесън. Рецептата за тази салата ще намерите тук.

Основното

Агнешкото е традиционният избор в случая, който и ние ще последваме. Това е все едно да не избереш риба за Никулден. Освен това, приготвено по подходящ начин, агнешкото може да донесе цяла палитра от наслади на небцето ви. Нашето предложение в случая е агнешко бутче върху дроб-сърма. Ястието си е откровено традиционно, но също така страшно вкусно и засищащо. Тук ще намерите рецептата за тази великолепна гозба.

Сладките

Великденските сладки също са нещо задължително за трапезата. Те могат да бъдат няколко вида, като най-често разпространени са различни видове курабии, продълговати хрупкави сладки и бисквити в различни форми (звезди, риби, триъгълници и т.н.). Ние предлагаме един по-интересен вариант на сладките, който би зарадвал децата ви, а тук можете да видите рецептата.

Козунак

Няма Великден без козунак. Всъщност има, но е по-скоро някаква вяла имитация. Козунакът носи в себе си вкусната есенция на празника. Има няколко начина за "завиване" на козунака. Ние ви предлагаме като вариант козунак плитка.

И айран за разкош. Защото знаем, че всичко върви по-добре с айран.

Източник: Kulinaria.bg