С 250 млн. в САЩ и 630 млн. долара в световен мащаб "Отмъстителите: Война без край" подобри рекордите на седмия "Междузвездни войни" и осмия "Бързи и яростни"

"Марвъл" (от англ. marvel) значи "чудо" - и успехът на филмовите екранизации по изданията на "Марвъл комикс" през последното десетилетие наистина може да се сравни с чудо.

Видео: Филмите на "Марвъл", преразказани накратко

Шест години по-късно третият общ филм със супергероите - "Отмъстителите: Война без край" (с бюджет около 300 млн. долара) - донесе 250 млн. долара от първия си уикенд по кината и подобри рекорда на "Междузвездни войни: Силата се пробужда", който в края на 2015 г. постигна 247,9 млн. долара боксофис.

19-ият филм със супергероите на "Марвъл комикс" направи и най-мащабен световен дебют с невероятните 630 млн. долара (при това без помощта на пазарите в Китай и Русия, където излиза на екран по-късно през май). Предишният рекордьор по този показател беше миналогодишният "Бързи и яростни 8" с 541,9 млн. долара.

След оповестяването на финансовите резултати продуцентът на поредицата Кевин Файги, който се занимава с нея вече 10 години, излезе със специално изявление и благодарности към целия екип, хората пред и зад камерите, визионерите, създали тези комиксови сюжети - и, разбира се, публиката. Изминалият уикенд надхвърли и най-смелите ни фантазии.

През май 2012 "Отмъстителите" събра 207,4 млн. приходи от премиерния уикенд в Северна Америка и за първи път надхвърли 100 млн. долара боксофис през втория си уикенд в кината. Това беше и първият филм на "Марвъл студиос", чиято маркетингова кампания и дистрибуция бяха поверени на "Дисни".

Засега той е най-касовото заглавие на "Марвъл", като е докарал над 1,5 млрд. долара, но последвалите "Железен човек 3", "Отмъстителите 2: Ерата на Ултрон", "Първият отмъстител 3: Войната на героите" и тазгодишният "Черната пантера" също се наредиха в списъка на филмите с повече от 1 млрд. долара приходи.

Сега, с помощта на "Отмъстителите: Война без край", общият приход от киновселената на "Марвъл" към момента достига 15,5 млрд. долара - и ще продължава да расте, защото на екран се очакват още и още комиксови филми.

У нас за първите три дни от разпространението си "Отмъстителите: Война без край" е бил гледан от 44 437 зрители и с 515 213 лв. приходи изпреварва "Дедпул" като най-касовата премиера на филм със супергерои за всички времена.

Освен това третият "Марвъл" филм на братя Русо, режисирали двете продължения на самостоятелния филм за Капитан Америка "Първият отмъстител", е най-касовият дебют на 3D филм на българския киноекран през април и най-касовата премиера за 2018 г. (засега).

"Отмъстителите 3", който е и първият филм, заснет изцяло с IMAX камери, оглави боксофис класациите във всички държави, където се прожектира, и регистрира най-касовия световен IMAX дебют.

В Холивуд коментират успеха като феноменален. Навремето "Марвъл студиос", които тази година отбелязват четвърт век от основаването си, се принуждават да продадат правата за X-Men на "Туентиът сенчъри фокс", а Дедпул и Спайдърмен - на "Сони пикчърс".

Впоследствие студиите се договарят Човека паяк да се завърне в редиците на Отмъстителите, докато "Сони" се насочват към сродните му персонажи като Венъм, който се чака в кината наесен с Том Харди в заглавната роля.

Видео: Том Харди като Венъм, антигероя от "Спайдърмен 3"

С очакваното придобиване на "Фокс" от "Дисни" за колосалните 52,4 млрд. долара мутантите от X-Men също могат да се присъединят към филмовата вселена на "Марвъл"... 

Сред популярните герои на "Марвъл комикс", шествали на големия екран, са още Блейд, Daredevil: Дявол на доброто и Електра, Фантастичната четворка, Наказателят, Призрачния ездач.

Когато през 2008 г. "Железният човек" и римейкът на "Невероятният Хълк" слагат начало на новата поредица екранизации, персонажи като Тор и Тони Старк се смятат за недотам популярни - но днес са сред емблематичните лица на Отмъстителите по плакатите.