След Железния човек и Тор, който също се завръща в кината, ред е на първия Отмъстител да се изправи срещу нов враг - някогашният му пръв приятел и дясна ръка Бъки Барнс (Себастиан Стан), превърнат в наемен убиец с промит мозък, т.нар. Зимен войник

Третият филм на Крис Еванс в ролята на най-стария участник от екипа на Отмъстителите излиза в началото на април 2014. Докато сюжетът на "Железният човек-3" обаче беше само бегло свързан със събитията от "Отмъстителите“ (2012), "Завръщането на първия Отмъстител", с оригинално заглавие Captain America: The Winter Soldier, проследява какво се случва с Капитан Америка - и изчезналия му приятел от детинство Бъки Барнс - след премеждията на групата супергерои в Ню Йорк.

Събуден за мисията от 70-годишен сън в ледовете на Арктика, той няма минало, което да продължи, и се опитва да се приспособи към съвременния свят. Когато негов колега от ЩИТ бива нападнат, Стив Роджърс / Капитан Америка се забърква в плетеница от интриги, която излага на риск целия свят.

Той се съюзява с Черната вдовица / Наташа Романоф (Скарлет Йохансон) и се опитва да изобличи разрастващия се заговор, като в същото време постоянно трябва да се отбранява от професионални убийци, изпратени да му запушат устата.

Най-голямата звезда във филма, режисиран от братята Антъни и Джо Русо ("Аз, ти и Дюпри"), е ветеранът Робърт Редфорд в ролята на високопоставена фигура от ЩИТ, а Самюъл Джаксън и Коби Смълдърс се завръщат като директора Ник Фюри и агент Мария Хил.

След Ястребовото око / Клинт Бартън (Джеръми Ренър) от "Отмъстителите", тук в редиците на организацията се появява Сам Уилсън / Сокола (Антъни Маки), който може да лети с помощта на екзокрила и общува телепатично с птиците.

Емили ван Камп от сериала "Отмъщението" е Шарън Картър / Агент 13, племенница на някогашния агент Пеги Картър (Хейли Атуел) - първата и единствена младежка любов на Стив Роджърс, която се сдоби и със собствен сериал.

Припомнете си я в трейлъра на първия "Капитан Америка" от 2011 г.